Hippisch Tubbergen: Ondernemers laten nog veel kansen liggen

Foto: Redactie

Ook andere ondernemers dan degene in de ‘paardenwereld’ zelf kunnen nog veel meer profiteren van kansen in die hippische sector. Vooral vanuit de toeristische en recreatieve sector kan relatief eenvoudig een brug worden geslagen, als er tenminste goed wordt samengewerkt. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat meer toeristen naar Tubbergen komen, die er vervolgens geld gaan uitgeven. Dat blijkt uit recent onderzoek naar ‘Hippisch Tubbergen’ van Saxion-studente Iris Horstman, in opdracht van hotel-restaurant Droste’s.Van alle landbouwbedrijven in de gemeente Tubbergen bestaat liefst 25% uit stalling en het onderhouden van paarden en pony’s. Het onderzoek van Horstman, ‘Samenwerken aan toerisme’ geheten, gaat in op de vraag of een recreatieve ruiter naar de gemeente Tubbergen wil komen voor een (kort) verblijf. Op dit moment biedt Droste’s voor haar gasten enkel nog de mogelijkheid aan om een tweedaags arrangement te boeken, i.s.m. Stal Denink te Mander. Dan kan men een buitenrit op een gehuurd paard maken en zit er tevens een driegangendiner, overnachting en ontbijt bij. Maar voorafgaand aan het onderzoek was totaal onduidelijk of dit dé manier was. Harald Droste van Droste’s: “Meten is weten. Misschien is er dus wel vraag naar veel meer mogelijkheden of juist iets totaal anders. We wilden daarom graag weten wat de behoeften en wensen zijn van deze mensen.”

Regionale groei
Twente
laat met 16% de grootste groei van overnachtingen zien in vergelijking
tot andere toeristengebieden in Nederland in 2012 t.o.v. 2011. De
bestedingen tijdens vakanties zijn €32 miljoen per jaar, waarbij de
toerist circa €33 per dag uitgeeft in Noordoost Twente en €36,60 in
Twente.

Positief advies
Uit een voor het onderzoek gehouden steekproef zijn enkele opmerkelijke resultaten gekomen. Zo blijkt 64% van de ondervraagde recreatieve ruiters geïnteresseerd te zijn in accommoderen met zijn/haar paard. Echter, B&B’s of pensions spreken 45,5% van hen het meest aan. Sterker nog, slechts 12,5% zou kiezen voor een hotel om te overnachten. Wat verder opvalt is dat 9 van de 10 respondenten op dezelfde locatie willen slapen als zijn/haar paard gestald staat.

Horstman heeft een uitgebreid advies geschreven, waarin duidelijk wordt op welke manier het Tubbergse hotel het beste kan inspelen op de behoeften en wensen van recreatieve ruiters. Dit komt neer op samenwerking met B&B’s, pensions en campings in de regio welke al stallingsmogelijkheden bieden. “Droste’s kan dit op een voortreffelijke manier ‘in de markt zetten’ en hiervoor de boekingen verzorgen, alsmede zaken als etentjes aanbieden. Dit doet Droste’s immers al voor de zogeheten Boerderijlodges, een concept dat i.s.m. eigenaren van authentieke boerderijen tot stand is gekomen.”

De verschillende arrangementen kunnen worden aangevuld met andere activiteiten, zoals een rondleiding bij paardenmelkerij Sand of een avontuurlijke crosscountry tocht. “Het is als een menukaart, er staat voor elk wat wils op”, verduidelijkt de studente uit Tubbergen.

Subsidie
Niet onbelangrijk is de mogelijke ondersteuning vanuit de Provincie Overijssel, dat subsidies verstrekt voor het uitzoeken van een relevante vraag uit de vrijetijdseconomie. Op dit moment wordt er gewerkt aan de voltooïng van een businesscase, dus de uitwerking van een theoretisch model voor de uiteindelijke praktijk. Hiervoor is een zogeheten adviesvoucher aangevraagd, omdat een externe partij deze laatstgenoemde werkzaamheden uitvoert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen