‘Bewezen dat accijnsverhoging meer kost dan het oplevert’

Foto:

Hoewel onderzoek van het CBS uitwijst dat de accijnsverhogingen op brandstof meer kost dan oplevert, biedt staatssecretaris Wiebes (Financiën) pomphouders in de grensstreek weinig uitzicht op terugdraaien van de maatregel.De verhoging van de accijns op autogas en diesel gaat de overheid geen honderden miljoenen euro’s opleveren, maar kost dit per saldo €3 miljoen. Dat komt doordat de verkoop van de brandstoffen dramatisch onderuit is gegaan. Volgens cijfers die het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) gisteren bekendmaakte, gaat het om dalingen tot ruim 20%.

Die grootste klap is er voor autogas. De overheid verhoogde de belasting op deze meest schone fossiele brandstof per 1 januari met 7 cent per liter. Volgens de CBS-cijfers vloeide er in de eerste 6 maanden van dit jaar meer dan 52 miljoen liter LPG minder door de slang dan in het eerste halfjaar van 2013. Voor diesel is deze daling in liters ruim 300 miljoen en procentueel bijna -9%.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën kan de CBS-cijfers over de kelderende diesel- en LPG-verkopen niet rijmen met zijn eigen gegevens. Brancheorganisatie Bovag heeft de cijfers echter doorberekend en daaruit blijkt dat de accijnsverhoging niets oplevert. Sterker nog, de schatkist loopt juist €3 miljoen mis. “Ik weet niet hoe zij dat hebben berekend”, aldus de staatssecretaris in een eerste reactie. De bewindsman denkt voorlopig nog dat de accijnsverhoging wel degelijk geld oplevert. In de eerste 3 maanden van het jaar bleek dat volgens hem ook. De VVD-staatssecretaris zegt nog op nieuwe cijfers te wachten die hij met Prinsjesdag presenteert. Wiebes beloofde eerder dat als de accijnsverhoging echt geld kost in plaats van oplevert, deze dan zal worden teruggedraaid.

CDA-Kamerlid Omtzigt, eerder naar Tubbergen afgereisd om o.a. pomphouders een hart onder de riem te steken, wil nu een debat over de zwaar tegenvallende accijnsopbrengst. “Het kabinet kan niet langer ontkennen dat het allemaal wel meevalt, terwijl de cijfers de keiharde realiteit tonen.”