Brandweer Tubbergen luidt noodklok over tekort aan vrijwilligers

Enkele oudere brandweerlieden gaan er in de komende jaren mee stoppen, terwijl er te weinig aanwas van jonge hulpverleners is. “We zijn er afgelopen jaar heel druk mee geweest om mensen te polsen. Zijn bij een aantal lokale bedrijven langs geweest, waaronder de gemeente, maar er blijkt niet veel animo voor. Dat is wel zorgelijk”, zo liet Brian Wissink, bevelvoerder van de kazerne in Tubbergen, gisteren – tijdens de jaarlijkse open dag – weten.De vele tientallen kinderen die gisteren samen met hun ouders de demonstraties van de Tubbergse brandweerlieden bezochten, zullen niet mee hebben gekregen dat hun helden zo’n beetje allen van middelbare leeftijd zijn. Toch baart dit de brandweerorganisatie zelf wel grote zorgen. “We willen graag problemen voor zijn. Op dit moment redden we het nog wel en zijn er voldoende mensen beschikbaar als we moeten uitrukken”, legt Brian Wissink namens Brandweer Twente uit. “Maar je kunt gewoon nu al uitrekenen dat dit over een paar jaar anders kan zijn. Door natuurlijk verloop, mensen die richting de pensioengerechtigde leeftijd gaan en het fysiek niet meer aankunnen, moeten we zorgen voor jonge aanwas.”

Vrijwel alle korpsen in Twente hebben moeite om nieuwe vrijwilligers te werven. Er komt ook wel wat bij kijken. “Men moet het leuk vinden, enthousiast en tegelijkertijd serieus genoeg zijn. Dat is veelal de eerste stap. Vervolgens gaan we kijken of ze geschikt zijn voor het werk. Of ze niet bang zijn voor vuur – bijvoorbeeld. Als je namelijk ooit een brandend gebouw binnen moet, en ze trekken het niet, dan heb je gewoon een extra probleem. En dan zijn er natuurlijk nog wat andere dingen waar we naar kijken. Maar goed, de training duurt ook lang en er wordt flink geïnvesteerd in een kandidaat. Die kost €15.000 per jaar. En de opleiding duurt 2,5 jaar. Dus dan hoop je niet dat ze na een jaar zeggen dat het alsnog niks voor hen is”, benadrukt kazernecoördinator Wissink. “Ik ben door iemand gevraagd die er al bij zat, destijds. Zo ben ik erin gerold, dus via-via. Ik kwam een keer kijken of het iets voor me was en dat bleek zo te zijn.”
yvr215yf7q97gcoe0ymps3t0t
Niet alleen is de opleiding aardig zwaar, daarna komen brandweermensen regelmatig ernstige situaties tegen. De andere kant van de medaille is wel dat dit in teamverband wordt besproken en er altijd professionele begeleiding beschikbaar is. Wissink: “Na een uitruk zitten we altijd even bij elkaar om alles door te spreken. Het is ook niet zo dat het alleen maar tijd en moeite kost, er is een redelijke vergoeding voor en je kunt veel betekenen voor een ander. Op dit moment is er één persoon in opleiding. Die gaat in oktober of november naar Zweden voor een week lang training. Daarnaast is misschien een dame geïnteresseerd. Hopelijk lukt het en kunnen we over een paar jaar zeggen dat er 4 of 5 nieuwe vrijwilligers zijn.”
gfrty45lxmveu48uknj2pca9t
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen