Geesterse Molendag trekt volop bezoekers

De geur van pannenkoeken kwam gisteren bezoekers van de Grote Geesterse Molen tegemoet. Traditiegetrouw wordt iedere hier iedere 2e zondag in september een fietstocht en een creativiteitsmarkt gehouden. Het monument uit 1867 is dan eveneens van binnen te bezichtigingen.

Vorig jaar konden de festiviteiten wegens zware neerslag geen doorgang vinden. Ditmaal was het weer een stuk beter en maakten vele honderden bezoekers een rondje langs de standjes met allerhande creatieve spullen. “Er is een erg leuke diversiteit onder de kraampjes”, zegt Regina Paus namens de organisatie. “De opkomst is ook boven verwachting. We hebben een paar keer ‘nee’ moeten zeggen tegen standhouders die ge├»nteresseerd waren. Zelfs via Facebook kwamen aanmeldingen binnen. Dat hadden we nooit verwacht.”
De fietstocht, op initiatief van Koopdorp Geesteren en met afstanden van 20 en 40 kilometer, stond ook weer op het programma. “Ze hopen het record te verbreken. Dat staat – meen ik – op 800 deelnemers”, wist Peter Haverkort. “Die komen waarschijnlijk allemaal hier wel even een kijkje nemen.”
cmewzyyvcwrmqpv9kk8605bns
In de toekomst hoopt de organisatie de festiviteiten verder uit te breiden, maar in welke vorm is nog onduidelijk. “Dit jaar was de pannakooi al elders in gebruik, anders hadden we dat ook hier gehad. Voor de volgende keer is het zeker de bedoeling om een toernooitje te gaan organiseren”, verklapt Regina Paus alvast.
Renovatie en onderhoud
“Afgelopen jaar is de molen gerenoveerd”, vertelt molenaar Wim Ruiter. “Onder meer de sierlatjes op de romp zijn vervangen. Want die zijn erg bepalend voor het uiterlijk van de molen. Maar ook zonder het te zien, kan er altijd wat gebeuren. Een aantal jaren geleden draaide de molen toen we ineens een enorm lawaai hoorden. Dan ga je op zoek waar het vandaan komt en bleek dat houtwormen de kammen van het bovenwiel hadden doorgegeten. Het was helemaal ontzet.”
De opbrengst van de loterij en de randactiviteiten gaan naar het onderhoud van de Grote Geesterse Molen. Ruiter: “Een molen vergt gewoon enorm veel onderhoud. Kleine dingen kunnen we zelf doen, maar voor het grotere werk is een gespecialiseerd bedrijf nodig. Die dingen mogen we ook helemaal niet zelf doen, trouwens.”
nzrfztrq07vdf2oconl1ss3nu