Herinneringen blijven: Ter Beek Reizen

Het begon in Tubbergen, op de plek waar nu Groentehal Oosterik gevestigd is. Herman ter Beek begon er samen met zijn vrouw Trui een loodgietersbedrijf en winkel in huishoudelijke artikelen. Bovendien was hij fietsenmaker. Het was 1929, geen dorpsgenoot had een auto. Laat staan dat er over nagedacht werd er één aan te schaffen. In tegenstelling tot Herman ter Beek. Hij zag er heil in. Weldra toerde hij de dokter, de pastoor en de notaris rond. Niet beseffende dat dit het begin zou zijn van een succesformule.

Peggy ter Beek runt samen met haar echtgenoot Hans Nolte het alom bekende Ter Beek Reizen in Tubbergen. Niet zonder trots en met diep respect praat ze over haar grootouders, de grondleggers van het bedrijf. “Het ondernemerschap zat hen in het bloed. Ze geloofden in hun, voor menigeen destijds absurde ideeën, en maakten deze ook waar. Geen dorpsgenoot had een telefoon, laat staan een auto. Maar na de aanschaf en het succes van de taxi, volgde er al gauw een bus. Het was in de tijd dat de textielfabrieken massaal ontsproten en er in mijn opa’s optiek behoefte was aan vervoer. Dat bleek zo te zijn. Hij vroeg een vergunning aan voor, zoals dat toen officiëel genoemd werd, ‘het vervoer van fabrieksmeisjes’. Tot de oorlog uitbrak. Een inval van de Duitsers maakte dat mijn grootouders met lede ogen moesten toezien dat een taxi in beslag werd genomen. Ze stonden erbij en keken ernaar.”
Weer en wind trotserend
De moed om een nieuwe bus te kopen ten tijde van de oorlog was er uiteraard niet. “Maar, aldus Peggy; “na de bevrijding werd het eerste chassis van DAF Eindhoven weldra vervoerd naar Smit in Friesland die de houten carrosserie realiseerde en de bus vervoer klaar maakte. Stel je voor: Mijn opa die op enkel een chassis van Brabant naar Friesland reed, weer en wind trotserend!” Ondertussen breidde het gezin Ter Beek zich uit met 4 dochters en drie zoons: Gerard, Benny en Tonny. De zoons toonden interesse in de zaak die zich gestaag uitbreidde. Het ondernemerschap hadden ze niet van een vreemde. Peggy: “Terwijl de fabrieken sloten, dienden andere doelgroepen zich aan. Verenigingen, damesclubs, bedrijven, families en scholen toonden interesse om zich van A naar B te laten vervoeren. Het was eind jaren ’50. De oude schuur aan de Grotestraat werd te klein. Er pasten precies drie bussen in en dat was niet meer afdoende. Reden voor mijn opa om een nieuwe garage te bouwen aan de Uelserweg.”
o42bkwend54xz8xzbnplo45mu
Nieuwe markten
Vanaf dat moment kwam de onderneming in een stroomversnelling terecht. Zoon Tonny en echtgenoot Roos dienden zich aan als opvolger met frisse, nieuwe ideeën. Peggy: “Mijn ouders richtten zich met name op individuele reizigers. Dat bleek eveneens een succes. Een uitje naar de Delta Werken bijvoorbeeld. Het werd een hit! Vader was van de praktijk, moeder het creatieve brein. Direct na de val van de Berlijnse muur werd een driedaagse reis naar Berlijn georganiseerd. En onmiddellijk na de fluwelen revolutie in Tsjechië een vierdaagse reis naar Praag. Er werden steeds meer nieuwe markten aangeboren. Het wagenpark en het aantal chauffeurs breidden zich gestaag uit, dusdanig dat er in 2003 wederom een nieuw en groter pand werd gebouwd.”
Goed overleg
Nu, anno 2014 is de 3e generatie Ter Beek aan het bewind en rijden er dagelijks maar liefst 12 bussen in binnen- en buitenland. Samen met vader Tonny en moeder Roos wonen Peggy en Hans naast het bedrijf. Peggy zegt dankbaar te zijn dat haar ouders nog goed van lijf en leden zijn. Want hoewel zij en haar man de bedrijfsvoering volledig in handen hebben is er geen moment dat er niet samen wordt gesproken over een investering. “We zijn gewoon geïntegreerd met elkaar. Vader verleent dagelijks nog hand-en spandiensten. Moeder zit nog drie dagen in de week op kantoor. Beide zijn ze de 70 gepasseerd, maar hun denkwijze komt overeen met die van ons. Onlangs bijvoorbeeld hadden we het over de aanschaf van een dubbeldekker. Ze waren het er al gauw over eens dat deze er zou moeten komen. Maar dan wel en een zeer luxe uitvoering met veel beenruimte, panoramacamera en complete keuken. Dat is toch geweldig?!”
mtbf844n7sorbaskv3wykfj8u
Cookieinstellingen