Kleibakker maakt zowat de beste Weihnachtsstol van het land

Met een score van 8,2 is de Kleibakker uit Tubbergen een nieuwkomer in de top 3 om de beste Weihnachtsstol van bakkersgilde de Echte Bakker.

Alle bij het gilde aangesloten bakkers konden de afgelopen weken hun Weihnachtsstol insturen voor deze competitie. De jury, bestaande uit Nico Bloem, Baktechnisch adviseur van meeleverancier Meneba en Chris Scholtens, Gildemeester van het Echte Bakkersgilde, beoordeelde de 173 inzendingen op 10 belangrijke onderdelen waaronder model, vulling, bakaard en smaak. Nico Bloem: “We merken dat bakkers goed bezig zijn om de kwaliteit van de stollen optimaal te krijgen. Een punt van aandacht waar we dit jaar vaak op gewezen hebben is de losliggende vulling op de korst. De krenten en rozijnen verbranden dan bij het bakken en dat geeft een bittere smaak. Bij de winnende stollen was dit echter perfect in orde.”
Spanning
Erik Scholten en Petra Fischer, eigenaren van Kleibakker, zijn heel erg blij met de prijs. Erik: “We hadden wel gehoopt dat we in de top 10 kwamen maar deze 3e plaats overtreft onze verwachtingen! Het jaar 2014 is voor ons toch al een speciaal jaar omdat we in januari de Gouden Schieter voor Beste Winkel hebben gewonnen. Dat geeft een positieve sfeer in het hele bedrijf.”
Scholten vond productkwaliteit eigenlijk niet overeen komen met de top score voor de winkel en nam zich voor hier iets aan te doen. Erik: “We zijn nauwkeuriger gaan werken bijvoorbeeld door vaker de deegtemperatuur te meten en het temperatuurverloop in de gaten te houden. Ook keuren we dagelijks onze eigen producten. Ik merk dat de bakkers meer gemotiveerd zijn en daardoor meer plezier in hun werk krijgen. En nu scoren we met deze 3e prijs. Prachtig!”
Details
Gildemeester en jurylid Chris Scholtens beaamt dat het verschil tussen goede kwaliteit en topkwaliteit zit in de details. Scholtens: “Iedereen kan een 7 scoren, maar voor een 8 moeten alle details kloppen. De 8,2 van Kleibakker voor de stol betekent dat deze op 2 van de 10 onderdelen met een 9 beoordeeld is, wat een topprestatie is.”
Gratis proeven
Dat de goede sfeer doorwerkt in het hele bedrijf is al te merken in de winkel. De verkoopmedewerksters zijn net zo trots op het behaalde succes als de bakkers en nodigen iedereen uit om de bekroonde Weihnachtsstol gratis te komen proeven. Erik en de bakkers zetten alle zeilen bij in de bakkerij zodat iedereen kan genieten van deze prijswinnende stol. Erik geeft nog een laatste tip voor thuis: “Het lekkerst is de stol op kamertemperatuur met een klein beetje roomboter. Dan proeft u één van de lekkerste stollen van Nederland.”