Gratis een slimme oogtest bij Haasewinkel

Foto:

Je hebt maar één paar ogen, dus daar ben je natuurlijk erg zuinig op. En voor wie een bril of contactlenzen draagt, is dagelijkse zorg voor dit belangrijke zintuig dan ook heel vanzelfsprekend. Maar sowieso is het verstandig om met enige regelmaat je zicht te laten controleren, want al op relatief jonge leeftijd kunnen diverse oogaandoeningen de kop opsteken en vervolgens ervoor zorgen dat er onherstelbare schade aan wordt gericht.

Naast het opmeten van ogen voor een bril of contactlenzen is het nu mogelijk een geavanceerde oogscan te laten maken bij Haasewinkel Oogmode & Optometrie in Tubbergen. Met de nieuwe scanner kan een snelle en slimme test worden uitgevoerd, waarbij enige problemen meteen aan het licht komen. “Voorkomen is immers beter dan genezen”, zo vat eigenaresse Kitty Brown-Haasewinkel samen. “Niet iedere opticien kan het netvlies controleren, maar wij nu wel. Daar zijn we best trots op. We zijn tot nu toe ook de enige ‘brillenzaak’ in Nederland met dit apparaat. De scan duurt enkel 3 minuten, maar dan weten we direct of er iets bijzonders aan de hand is. Opmerkelijk is dat bij een demonstratie van het apparaat geconstateerd werd dat mijn moeder oogproblemen had waarmee ze direct doorverwezen werd naar de oogarts.” Kitty’s moeder: “Zit je al jaren dicht bij het vuur en dan kom je er op deze manier achter. Je voelt zelf niet dat er iets aan de hand is en bij een normaal oogonderzoek valt het niet op.”
Slimme oogtest, zonder wachtlijst
De zogeheten Easyscan van Haasewinkel maakt haarscherpe foto’s van de binnenkant van ogen, zonder dat hiervoor eerst verdovende oogdruppels of andere kunstgrepen nodig zijn. Ook een bezoekje aan de oogarts voor een eerste scan behoort daarmee tot het verleden. Alide Hans, optometrist bij Haasewinkel, legt het uit: “Wat we hier doen is eigenlijk de binnenbekleding van het oog beoordelen, het centrale deel kortom. Met een compact maar zeer geavanceerd apparaat kunnen we dan afwijkingen opsporen. Als er iets opmerkelijks geconstateerd wordt, verwijzen wij natuurlijk door naar de dokter. Eigenlijk moet iedereen die ouder is dan 40 dat komen doen en zeker nu het nog gratis is tot eind december.”
Er kan worden getest op staar, hoge bloeddruk, diabetes-problemen en macula degeneratie. “Dit laatste is een verzamelnaam voor verschillende oogaandoeningen die elk een andere oorzaak hebben. Deze richten allemaal schade aan op dezelfde plek in het oog, de gele vlek (macula)”, aldus Alide.
kittybrown2014-11-13t11