Waarom je niet mag vergeten je digitaal voor te bereiden op een vakantie

Foto: CC0

De voorjaarsvakantie is net achter de rug voor veel regio’s, maar de meivakantie staat weer voor de deur. Dat betekent dat we weer op pad kunnen, en of we nu in de omgeving van Tubbergen blijven of ver reizen, we kunnen onze reis niet meer beginnen zonder ons digitaal voor te bereiden.

Maar waarom is zo’n digitale voorbereiding zo belangrijk en waar moet je op letten als je op vakantie gaat?

Deblokkeer websites en content

Je voorbereiden op de vakantie betekent dat je moet nadenken over welke sites en welke content belangrijk voor je zijn op reis. We gaan er vaak vanuit dat we overal onze sociale profielen kunnen gebruiken, maar er zijn landen waar bepaalde sites geblokkeerd zijn. Hoewel reizen naar China momenteel niet wordt aangeraden, is een reis naar de Chinese muur iets wat we ons kunnen voorstellen ooit te willen doen.

Toch zijn niet alle sociale media websites te bereiken in China. Om op je reis naar het Oosterse land toch al je familie en vrienden te blijven spreken, kun je een Nederlandse VPN aanschaffen. Daarmee zet je je IP-adres om naar Nederland en worden de websites die in China geblokkeerd worden, gedeblokkeerd.

Je kunt met een VPN daarnaast met een gerust hart gebruikmaken van openbare wifi op je reis. Denk bijvoorbeeld aan de wifi in een touringbus, op het vliegveld of in een hotel. Deze openbare wifi heeft vaak geen wachtwoord of een wachtwoord dat iedereen kent. Het is hierdoor ontzettend makkelijk om in te breken op de wifi voor hackers en je gegevens te stelen.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld spam e-mails in jouw naam versturen. Een VPN verandert je IP-adres, waardoor er als het ware geen tunnel meer is tussen jouw gegevens en het internet.

Niet overal is roaming zo goedkoop

Goedkope roaming in de Europese Unie is sinds vorig jaar weer verlengd. Dat betekent dat je in Parijs, Rome of Praag gewoon kunt genieten van eindeloos internet via je bundel. Maar zodra je bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk, Turkije of nog veel verder reis, moet je wel roamingkosten betalen.

Je kunt deze problemen oplossen met de VPN, waarover je hiervoor meer hebt gelezen. Met gebruik van een VPN is de openbare wifi een stuk veiliger. Daarnaast zijn er allerlei abonnementen en bundels waarmee je in een ander land toch wel redelijk voordelig kunt internetten via je telefoon.

Digitaal op vakantie of niet?

Bij hoge roamingkosten is een zogenoemde socialmediapauze aantrekkelijk. Uit onderzoek blijkt dat veel vakantiegangers gelukkig worden van even niet op de sociale media kijken als ze onderweg zijn. Maar ook als je wel gelukkig wordt van sociale media op je reis, is het oppassen geblazen met wat je wel en niet post.

Heb je een openbaar Instagram- of Facebookprofiel? Dan is het niet slim om te laten weten dat je op reis bent. Ook inbrekers kunnen er dan namelijk achter komen dat je niet thuis bent en misschien proberen iets bij je thuis te stelen. Dat klinkt eng, maar als je je profiel goed afschermt of eventjes wacht tot na de reis met je foto’s uploaden, hoef je je hier echt geen zorgen over te maken.

Reacties

Cookieinstellingen