Mijn Harbrinkhoek-Mariaparochie 2030 is op stoom

Foto: Ria Schlepers

Na afloop van de 2 bijeenkomsten die de werkgroep Mijn Harbrinkhoek-Mariaparochie 2030 (MHM2030) op 29 en 30 mei gaat houden, moeten de contouren van een plan voor de toekomst van het dubbeldorp in beeld zijn gebracht. “Dat gaat vast lukken”, denkt Ria Schlepers. “Want er zijn veel mensen betrokken bij ons dorp, die in de afgelopen maanden op allerlei manieren hebben meegedacht.”

Het proces MHM2030 is in september van het vorige jaar officieel gestart, met een kick-off waarbij ruim 140 inwoners aanwezig waren. “Tijdens die avond verwoordden zij hun wensen en ideeën voor het dorp”, vertelt Mathijs ter Horst. “In november en maart is in kleiner verband gezocht naar de vertaalslag. Er was veel overlap in de ideeën die we hebben ingedeeld onder de thema’s Zorg, Wonen, Herinrichting Dorp, Duurzaamheid, Vrije tijd & Recreatie en Werk & Ondernemen.” Opvallend daarbij was dat keuzes in het ene thema invloed blijken te hebben op het andere thema. “Bijvoorbeeld: in de herinrichting van het dorp kan het invullen van ‘open plekken’ niet los gezien worden van de ideeën binnen het thema Wonen over de behoefte aan specifieke woonvormen voor jong of oud.”

Al van start

Een aantal werkgroepen zijn inmiddels van start gegaan. Zo heeft de werkgroep Duurzaamheid zich onder leiding van Mark Tibbe aangesloten bij het gemeentelijk platform en is er contact gezocht met Buurkracht, een initiatief waarmee buurten samen energie kunnen besparen. “Binnenkort inventariseren zij middels een enquête de wensen en behoeften van de inwoners als het gaat om duurzaamheid”, vertelt Sylvia Nijhuis.

Ook kan er volgens Ria binnenkort weer naar hartenlust worden gelezen in Harbrinkhoek-Mariaparochie. “De dames Telgenkamp, Van Velthuizen en Groothuis zijn de afgelopen maanden bezig geweest met de voorbereidingen voor het opzetten van een dorpsbibliotheek”, vertelt ze. “Inmiddels is de locatie gevonden en zijn de eerste boeken verzameld. Voor de dorpsbibliotheek zijn een paar stevige boekenkasten nodig. Wie dus nog mooie kasten in huis heeft die overtollig zijn of goed hout om er zelf een kast van te maken, kan dus bij deze dames terecht.”

Vervolg

Op 29 mei wordt er samen met buurtvrouw Betty Vetketel en dorpencoach Karola Schröder verder gepraat over het thema Zorg en Wonen en op 30 mei over Herinrichting & Leefomgeving, Vrije tijd & Recreatie, Werk & Ondernemen. “Aan het eind van de avond zijn de contouren in beeld gebracht van ons plan voor de toekomst”, verwacht Ria. “Dan is helder wie wat wanneer kan gaan doen en met welk beoogd eindresultaat. Om daar te komen gaan we uit van de kenmerken van ons dorp: de sterke punten en de minder sterke punten. We toetsen de gedeelde waarden aan de ideeën en wensen die we eerder al verzameld hebben. We stellen de urgentie en belangrijkheid hiervan vast en maken voor de eerste 2 tot 3 initiatieven van onze keuze een stappenplan.”

Meepraten? Aanmelden kan per mail via [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen