Eindelijk kunnen jonge Manderveners in eigen dorp ravotten

Kinderen moeten kunnen spelen en ravotten, het liefst buiten. In Manderveen vatte daarom een werkgroep, voortgekomen uit Mijn Manderveen 2030, het plan op om zelf een speelveld te creëren.

Nicole Godeke, actief binnen Mijn Manderveen 2030, legt vol enthousiasme uit hoe dat in zijn werk ging. “We hebben dit natuurlijk niet alleen gedaan, onze werkgroep Inrichting heeft samen met de Dorpsraad en de gemeente dit idee verder ontwikkeld en mogelijk gemaakt.” Ook bij Marian de Boer, voorzitter van de dorpsraad, spat het enthousiasme eraf. “Geweldig toch dat we met z’n allen zo’n mooie speeltuin hebben kunnen maken!”

Tijdelijke locatie

De locatie voor het speelveld was snel gevonden: aan de Bovenbroeksweg lagen al geruime tijd een paar bouwkavels te wachten en de gemeente wilde deze wel tijdelijk ter beschikking stellen. Wordt de grond alsnog verkocht, dan verhuist het speelveld gewoon. Jan Busscher, contactpersoon Openbare Ruimte, prijst de Manderveners voor hun inzet. “Dat dit speelveld tot stand is gekomen, is de grote verdienste van de inwoners van Manderveen: altijd bereid om de handen uit de mouwen te steken als dat nodig is. Voorlopig ligt de speeltuin hier prima. Goed bereikbaar voor de kinderen uit de buurt en dichtbij de nieuwbouw, waar de meeste jonge gezinnen wonen.”

Financiering

Ook de financiering werd gezamenlijk aangepakt. In het nieuwe bestemmingsplan was al geld gereserveerd voor speeltoestellen. Bovendien had de Dorpsraad nog geld uit het dorpsplan waarmee speeltoestellen en een houten hekwerk betaald konden worden. Al met al kon zo een leuke en uitdagende speelplek voor alle leeftijden worden opgebouwd. Ook aan ouders die een oogje in het zeil willen houden is gedacht: bij Aveleijn, een beschutte werkplek voor mensen met een beperking, werd een stoere picknicktafel gemaakt die ook een plekje op het speelveld kreeg.

“Het is best snel gegaan”, constateert Godeke. “We hebben in korte tijd veel slagen kunnen maken dankzij korte lijntjes. Onze buurtvrouw Ellen List stond steeds voor ons klaar. We hebben veel dingen heel snel en efficiënt kunnen regelen, vaak gewoon via een appje, echt ideaal!”

‘Kearls’

Het was vrijdagavond een drukte van belang op het nieuwe speelveld. Van jong tot oud, de hele buurt draagt een steentje bij. Er wordt hard gewerkt, ook door de aanstaande gebruikertjes. “Hopelijk zijn ze er dan ook zuinig op straks”, lacht De Boer. “We boffen dat er zoveel lokale ondernemers belangeloos meehelpen, zoals loonbedrijf Wesselink. En de mannen hier in de buurt hebben hun eigen ‘kearls-app’ waarin ze hun aandeel in het werk al afgesproken en geregeld hadden.”

Overeenkomst

Dinsdag bezegelden de betrokken partijen met een handtekening de overeenkomst waarin de afspraken over het speelveld en de toestellen zijn vastgelegd. Wethouder Erik Volmerink is vol lof over de actieve Manderveners. “Geweldig hoe Manderveen hier zelf de schouders onder heeft gezet!”

Wordt de betreffende grond alsnog verkocht voor de bouw van woningen, dan zorgen beide partijen ervoor dat de speeltoestellen worden verhuisd. Maar voorlopig kunnen de jongste Manderveners, dankzij dit samenwerkingsverband tussen bewoners en gemeente, nog ravotten dat het een lieve lust is.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden