Ouderen in Albergen plukken de vruchten van WijzOud

WijzOud, een coöperatief samenwerkingsverband dat ouderen en mantelzorgers in Twente helpt om gelukkig oud te worden, heeft al een spreekwoordelijk visitekaartje achtergelaten bij De Kuierstie in Albergen.

Van de 10 keer vallen, had het wel 6 keer voorkomen kunnen worden. Zulke verhalen kregen de meest al op leeftijd zijnde aanwezigen te horen toen er valpreventie op het programma stond. “Een val heeft vaak grote invloed op het leven – voorgoed. De mobiliteit vermindert en je wordt angstiger, waardoor eenzaamheid meer kans krijgt”, werd hen voorgehouden.

WijzOud

“Ik kan mijn fiets niet meer over de drempel van de schuur krijgen en denk dat ik maar stop met fietsen”, zei een oudere. De ergotherapeut van Bewust Bewegen kan helpen: “Ik kan bij u thuis komen en kijken hoe we dit kunnen oplossen.” Veel senioren kennen het werk van de ergotherapeut niet, maar zij kan laten zien hoe men veel dagelijkse handelingen veiliger kunt doen. Dat is de reden dat WijzOud in Twente, samen met senioren, vrijwilligers, de lokale fysiotherapeut en ergotherapeut van Bewust Bewegen, een koffietijdprogramma heeft ontwikkeld, gefinancierd door het NutsOhra Fonds. Met de nadruk op gezellig sluit dit programma aan bij bestaande groepen van senioren, waar zij hun verhaal vertellen en leren van elkaar.

Succesvol

De eerste keer was meteen een groot succes. De vrijwilligers van De Kuierstie presenteren het programma en de ergotherapeut en fysiotherapeut zijn aanwezig. Maandelijks komen ze terug (nog 5 keer) met het koffietijdprogramma en er komen thema’s aan bod die te maken heeft met vallen, zoals medicatie, veilig wonen, bewegen, hulpmiddelen, de e-bike en de ogentest. Ook nodigen ze deskundigen uit, bewegen samen en spelen zelfs bingo.

Een reactie van een oudere: “het was erg gezellig en nog leerzaam ook!” Iedereen krijgt de mogelijkheid om een valrisico-test en een medicatie- en ogencheck te laten doen. Ook bekijkt men samen welke beweegprogramma’s aansluiten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden