Duidelijkheid procedure ‘Insecthuis’ te Albergen

Foto:

Op dit moment ligt ter inzage het ontwerp-projectbesluit voor het project ‘Insecthuis’ in Albergen. Een bijzonder particulier initiatief, waarbij een woning in de vorm van een insect wordt gebouwd.Op dit moment ligt ter inzage het ontwerp-projectbesluit voor het project ‘Insecthuis’ in Albergen. Een bijzonder particulier initiatief, waarbij een woning in de vorm van een insect wordt gebouwd. Nu is gebleken dat er vragen zijn over de procedure die gevolgd wordt en de rol van de raad en het college van B&W hierin.

Projectbesluit
In 2008 is de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening (WRO) inwerking getreden. In die wet stond beschreven dat er gebruik gemaakt kon worden van zogenoemde ‘projectbesluiten’ van rijks-, provinciaal en gemeentelijk belang. Dat houdt in dat de gemeenteraad een projectbesluit kon nemen ten behoeve van de verwezenlijking van een project van gemeentelijk belang. Met een projectbesluit kon de gemeenteraad medewerking verlenen aan bouwplannen en andere projecten die weliswaar afweken van het bestemmingsplan, maar die wel passen in het gemeentelijke beleid. De gemeenteraad kon deze bevoegdheid delegeren aan het college van burgemeester en wethouders.

Gemeentelijk belang
In 2006 diende de initiatiefnemer het eerste plan in voor de bouw van het Insecthuis. Het college stelde hierbij de voorwaarde dat er een juiste locatie voor de woning gevonden moest worden, in het buitengebied. In 2008 volgde een plan met een goede locatie. Het college was enthousiast over het plan, mede door het unieke initiatief en de regionale aantrekkingskracht in het kader van recreatie en toerisme van het bijzondere project. Daarnaast werd de woning als zeer innovatief gezien en als kunstwerk een aanwinst voor de gemeente. Vervolgens werd een ontvankelijke bouwaanvraag ingediend, die op dit moment bij het college van burgemeester en wethouder ter besluit ligt.

insectwoning

Insecthuis
De bouwaanvraag voor het Insecthuis is ingediend op 30 september 2010. Omdat het bouwplan in strijd is met het ter plaatse geldende bestemmingsplan ‘buitengebied 2006’, zal het dus volgens de toen geldende regelgeving ook worden aangemerkt als een aanvraag om een projectbesluit. De projectbesluitprocedure wordt dus nog gevolgd, omdat de aanvraag uit die betreffende periode stamt.

Vervolg
Op dit moment ligt een besluit van het ontwerp ter inzage op het gemeentehuis in Tubbergen. Op dit ontwerp kan door iedereen een zienswijze worden ingediend. Na afloop van de inzageperiode, op 7 september van dit jaar, zal er een besluit genomen moeten worden. Daarna kunnen belanghebbende beroep instellen bij de rechtbank en vervolgens bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, maar alleen wanneer zij ook een zienswijze hebben ingediend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen