‘Kijken met de ogen van een inbreker’

Foto:

In Geesteren en omgeving zijn de afgelopen tijd een aantal schuurinbraken en diefstallen geweest, waardoor een deel van de lokale bevolking verontrust is. Daarbij zijn o.m. zit- en grasmaaiers, duur gereedschap en (elektrische) fietsen gestolen. Veel schuren waren niet of nauwelijks afgesloten, dan wel makkelijk te openen.

In Geesteren en omgeving zijn de afgelopen tijd een aantal schuurinbraken en diefstallen geweest, waardoor een deel van de lokale bevolking verontrust is. Daarbij zijn o.m. zit- en grasmaaiers, duur gereedschap en (elektrische) fietsen gestolen. Veel schuren waren niet of nauwelijks afgesloten, dan wel makkelijk te openen.

 

De gemeente en de politie hebben de handen ineen geslagen om burgers daarover te informeren en tegelijkertijd preventietips mee te geven. Gisteravond vond zo’n informatiebijeenkomst plaats in Zaal Kottink te Geesteren. Burgemeester Stegers deed het openingswoord: “Enerzijds organiseren we deze avond om het aantal (schuur)inbraken in het buitengebied terug te dringen en uit te leggen welke taken de politie al uitvoert, maar anderzijds doen we dit ook om het veiligheidsgevoel onder de daar wonende burgers te vergroten. Doe zoveel mogelijk met de tips van vanavond, om de inbraken zoveel mogelijk te beperken.”

 

De avond moest interactief worden, met spontane interrupties vanuit de zaal. En dat gebeurde ook. Een bezoeker die graag anoniem wil blijven zei bijvoorbeeld het volgende: “Ik woon in het buitengebied van Vasse en mijn vrouw maakt zich zorgen. Vroeger zat bij ons bijna niets op slot, maar sinds ongeveer 1,5 jaar heb ik overal professionele sloten. De kans op een diefstal is klein, maar ook niet uitgesloten. Daarnaast zit je met de verzekering, die misschien geen vergoeding wil uitkeren als je niet preventief hebt gehandeld. Ook heb ik een apparaatje laten inbouwen dat bijhoudt waar de auto zich bevindt en dat verbonden is met een meldkamer.”

 

 

Stijgend aantal inbraken

Het dievengilde weet het platteland inderdaad steeds beter te vinden, zo blijkt ook uit cijfers die de politie daar bekendmaakte. Het aantal schuurinbraken in de gemeente Tubbergen is zelfs meer dan verdubbeld. Vorig jaar vonden er namelijk 26 schuurinbraken plaats, tegenover 11 in 2010. Woninginbraken kwamen 18 keer voor en er werden liefst 74 (brom/snor)fietsen gestolen. Wijkagent Dick Koller: “De meeste criminele activiteiten vinden plaats in de nachtelijke uren. Het vermoeden is dat de daders voorafgaand aan de diefstal kijken hoe de situatie is en waar er ‘buit’ te halen valt. Maar dat is niet altijd het geval, waardoor het lastig is om een duidelijke werkwijze aan te geven. We hopen toch dat sommige tips jullie aan het denken zetten en dat ze helpen om diefstallen/inbraken te voorkomen. Laat bijvoorbeeld eens een deur openstaan op de begane grond of zet de televisie aan, als je weg bent. Dat helpt beter dan een (buiten)lampje links of rechts. Denk als een inbreker, dus ga eens ’s nachts naar buiten om rond te lopen en te bepalen wat je dan zou doen om binnen te komen. En nog beter, doe het bij het huis van de buurman en hij bij jou. Dan kijk je er samen met heel andere ogen naar.”

 

Klik hier voor meer tips om inbraak in woning, schuur en auto te voorkomen.

 

 

Hulp van de bevolking

Het is de politie gelukt om enkele daders van deze inbraken/diefstallen aan te houden. De diefstallen houden echter aan en daarom heeft de politie de hulp nodig van de burgers. Ook merkt zij dat veel bewoners in het buitengebied informatie kunnen geven, maar dat deze informatie niet altijd direct doorgegeven wordt. “Als het idee hebt dat het niet pluis is, als er bijvoorbeeld opeens een vreemde auto je erf oprijdt of als je ziet dat er wat abnormaals gebeurt, dan bel je maar gewoon meteen met het noodnummer 112. Want als we heel druk zijn met iets anders, een ernstig ongeluk of iets dergelijks, dan krijg je dat wel te horen en dan komen we misschien iets later. Maar je kunt beter te vaak bellen, dan te weinig of te laat. We krijgen wel eens een belletje over een verdachte situatie die 2 weken terug heeft plaatsgevonden, met een algemene beschrijving waar we niets mee kunnen. Erg jammer”, aldus wijkagent Mirjam van Lubek.

 

Onderzoek naar schuurinbraken

In opdracht van Politie Twente heeft Lisanne Meuleman onderzoek gedaan naar schuurinbraken in het buitengebied van Tubbergen en Haaksbergen. Het doel daarvan was om erachter te komen welke omgevingskenmerken (sloten, weersomstandigheden, een hond) de kans op een inbraak vergroten/verkleinen. Meuleman zei daarover het volgende: “Uit het onderzoek blijkt o.m. dat potentiële daders op afstand blijven als er een auto bij de schuur geparkeerd staat, als er niet naar binnen gekeken kan worden en als er zicht op de schuur is vanaf het woonhuis. De meeste inbraken zijn gepleegd op het moment dat het slecht weer was. Een mogelijke verklaring is dat er meer lawaai door het kletteren van de regen of harde wind is, waardoor andere geluiden minder goed te horen zijn.”

 

Waakhonden helpen niet altijd

Veel mensen denken dat de aanwezigheid van een waakhond de kans op een inbraak verkleind. In veel gevallen is het ook zo dat inbrekers daardoor op afstand blijven. Het heeft een afschrikkende werking, maar een hond kan ook met iets lekkers al snel rustig worden gemaakt. De onderzoekster: “Honden lopen vaak dag en nacht buiten rond op het erf, overnachten in de schuur of zitten in een bench op het erf. Uit gesprekken met bewoners waar ingebroken is, bleek dat de hond niet was aangeslagen terwijl de hond normaal gesproken wel waaks is. Sommige bewoners geven aan dat de hond de volgende dag of dagen een versufte indruk maakte. Uit nader onderzoek bleek dat het mogelijk is dat inbrekers een vergiftigde worst bij zich hebben gehad of gebruik hebben gemaakt van een apparaat dat een bepaalde hoge toon voortbrengt en daarmee de hond tijdelijk uitschakeld.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen