Ballast Nedam krijgt opdracht voor plaatsing zonnepanelen op gemeentehuis

Het gemeentehuis wordt binnenkort uitgerust met zonnepanelen. De aannemer Ballast Nedam heeft die opdracht, ter waarde van bijna €150.000, gekregen na een aanbestedingsprocedure.

Het gemeentehuis wordt binnenkort uitgerust met zonnepanelen. De aannemer Ballast Nedam heeft die opdracht, ter waarde van bijna €150.000, gekregen na een aanbestedingsprocedure.

 

Mede dankzij een subsidie van de provincie Overijssel, bestaande uit 40 procent (€67.600) van de totale kosten, kunnen de panelen worden aangeschaft. Gedeputeerde Theo Rietkerk zal de officiële opening in december van dit jaar verrichten.

 

Volgens wethouder Gerrit Ophof zullen de zonnepanelen goed zijn voor 80-90% van de energiebehoefte van het gebouw. Hij is daarom erg blij dat het langverwachte project doorgaat. “Het plaatsen van de zonnepanelen geeft een impuls aan het duurzame imago van de gemeente. In onze regio zijn we het eerste gemeentehuis dat van zonnepanelen wordt voorzien. Er zijn al enkele gemeenten die ons voorbeeld willen volgen.” De wethouder constateert daarnaast dat het steeds normaler is dat bedrijven en particulieren zonnepanelen geplaatst hebben. “Ik word er wel eens op gewezen. Want het valt mensen nauwelijks nog op; mij ook niet. Dat is vooral te danken aan de enorme technische ontwikkeling en aan het feit dat het meer voorkomt dat het op een dak ligt.”

 

De panelen zijn eigenlijk alleen vanuit de lucht zichtbaar. Tot afgelopen maandag konden belanghebbenden nog bezwaren indienen, maar dat is niet gebeurd.

 

Aanvankelijk werd de aanschafprijs van de panelen ingeschat op €175.000 en werd er uitgegaan van extra kosten ter hoogte van bijna €1.200 per jaar. Nu de aanschaf minder duur blijkt te zijn, wordt er jaarlijks zo’n €400 bespaard op de energierekening van het gemeentehuis en wordt er tegelijkertijd veel minder een beroep gedaan op fossiele brandstoffen.

 

Op het dak is een oppervlakte van 850m2 schaduwvrije ruimte. De zonnepanelen geven een hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met het gebruik van 37 huishoudens p/j. Vanaf de ingebruikname kunnen burgers ‘live’ de opbrengst inzien via de website van de gemeente.

 

Aanbesteding

Er hebben 7 bedrijven een offerte ingediend. Van deze inschrijvingen waren om verschillende redenen er 4 ongeldig. Buiten deze inschrijvingen zijn 2 offertes te laat ingediend.

 

Van de 3 geldige inschrijvingen was na beoordeling Ballast Nedam IPM uit Leerdam het bedrijf met de hoogste score. Voor deze score was de prijs voor 40% bepalend, daarnaast was ook voor 40% de projectaanpak bepalend en voor 20% de garantie van het rendement.