Beschermactie voor de Manderse zandhagedis

Foto:

Landschap Overijssel voert al jaren specifieke beschermingsacties uit voor bijzondere planten en dieren in Overijssel. Zo ook voor de zandhagedis. Gefinancierd door de provincie Overijssel.

Landschap Overijssel voert al jaren specifieke beschermingsacties uit voor bijzondere planten en dieren in Overijssel. Zo ook voor de zandhagedis. Gefinancierd door de provincie Overijssel.

 

Naast het algemene natuur- en landschapsonderhoud, heeft deze reptiel extra bescherming nodig. Het vrouwtje van de zandhagedis legt haar eitjes in open zandplekken, waar de zon ze warm kan houden. Maar deze plekjes zijn steeds minder te vinden. Daarom heeft Landschap Overijssel op verschillende locaties geschikte broedplekjes voor de hagedis gemaakt. En het werkt, zo blijkt uit het evaluatierapport soortenbeheer 2005-2010 dat Landschap Overijssel heeft gemaakt. Toch is de financiering van dit soort acties door rijk en provincie in de toekomst onzeker. En hiermee dus het voortbestaan van de zandhagedis.

 

De zandhagedis

Op nog maar een paar plekken in Overijssel komt de zandhagedis voor. Deze reptiel heeft open terreinen nodig, waar de zon ze warm kan houden. Dit zijn meestal gebieden met droge heide. Hier zoekt de hagedis naar plekken zand, waar ze haar eitjes kan leggen. Door de afname van het aantal wilde konijnen, door het steeds ouder worden van heide en door het vergrassen van de heide, zijn deze zandplekken nog nauwelijks te vinden.

 

Om de zandhagedis te helpen, maait Landschap Overijssel stukjes heide weg. Vervolgens wordt het heideplantje met wortel en al weggehaald, waardoor een zandstuk ontstaat. Meestal 4 bij 4 meter groot. In 2011 zijn op de Manderheide 11 van deze ei-plekken gemaakt. Eerder al zijn ook op de Lemelerberg (12) en op de Besthemerberg (14) van deze zandstukken gecreëerd. Door de plekken voorzichtig te controleren op aanwezige eischalen, is gebleken dat de maatregelen op een aantal plekken al succes hebben gehad.

 

 

Specifieke soortenacties werken

Voor ruim 40 verschillende planten en dieren zijn in de afgelopen jaren specifieke beschermingsacties uitgevoerd; van 2005 tot 2010 in totaal 241, verspreid over 350 locaties. Deels door de Vliegende Brigade, een vrijwilligersgroep van Landschap Overijssel, en deels door professionele aannemers. Gemiddeld kosten deze acties tussen de €3.000 en €4.500. De Vliegende Brigade heeft 71 van deze werkzaamheden uitgevoerd. Op jaarbasis kost de Vliegende Brigade €11.000, dit levert zij in uren vrijwilligerswerk ook op (550 werkuren per jaar).

 

De acties zijn uitgevoerd bij allerlei verschillende grondeigenaren, voornamelijk particulieren (44%). De helft is buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) uitgevoerd, de andere helft binnen de EHS. In de afgelopen jaren ontving Landschap Overijssel voor deze acties €180.000 per jaar van de provincie. Landschap Overijssel investeerde daarnaast ook eigen geld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen