Manderveense (16) in debat met ministers en staatssecretarissen

Foto:

Emma Wortelboer uit Manderveen gaat komend voorjaar in de Tweede Kamer in debat met leden van het kabinet. De 16-jarige scholier van Het Erasmus te Almelo doet dat samen met 13 andere Overijsselse jongeren. Zij zijn namelijk de winnaars van het Provinciaal Jeugddebat, dat vanmiddag in het provinciehuis in Zwolle plaatsvond. In totaal deden 55 jongeren mee met het debat.

Emma Wortelboer uit Manderveen gaat komend voorjaar in de Tweede Kamer in debat met leden van het kabinet. De 16-jarige scholier van Het Erasmus te Almelo doet dat samen met 13 andere Overijsselse jongeren. Zij zijn namelijk de winnaars van het Provinciaal Jeugddebat, dat vanmiddag in het provinciehuis in Zwolle plaatsvond. In totaal deden 55 jongeren mee met het debat.

 

Emma Wortelboer: “Wij gaan naar de Tweede Kamer in Den Haag om met jongeren uit heel Nederland in debat te gaan met landelijke politici. Ter voorbereiding zullen we een aantal voorbereidingsdagen, inclusief een weekend op een kasteel in Limburg, bijwonen.”

 

Van elke provincies zijn ongeveer 12 deelnemers geselecteerd die doorgaan naar het Nationaal Jeugddebat, wat op 22 april 2013 plaats gaat vinden.

 

Provinciaal Jeugddebat

De jongeren kruisten de degens met 3 Statenleden en 1 lid van de Jongerenraad Overijssel over vier provinciale onderwerpen. Ze discussieerden over duurzaamheid, politiek, kunst en cultuur en sport (wielerwedstrijd Vuelta).

 

Uit de voorstellen kwam dat de deelnemende jongeren voorlichting aan jongeren wilden geven over duurzaamheid en politiek. Jongerenraadslid Roemer Sijmons nodigde de jongeren van harte uit om een vergadering van de Jongerenraad Overijssel bij te wonen, om zo meer betrokken te raken bij de politiek. Op het gebied van kunst en cultuur stelden de deelnemers voor een open podium voor jongeren op te zetten. Dit idee werd door de Statenleden met enthousiasme ontvangen en ze zegden toe dit in hun fracties te bespreken. “Daar gaan we zeker mee verder”, aldus Statenlid Arnita van der Weerd (VVD). Statenlid Tijs de Bree (PvdA) nodigde de jongeren uit hierover verder in debat te gaan.

 

In het voorstel over de Vuelta kwam naar voren dat de jongeren een postercampagne willen organiseren om het imago van de wielersport op te vijzelen. Dit idee stuitte bij de Statenleden op veel weerstand. “Hoe kan een postercampagne het imago verbeteren?”, vroeg Statenlid Monique van Haaf (VVD) zich af. Tijs de Bree was kritisch over het door de jongeren beoogde positieve effect voor het toerisme in Overijssel. “Tijdens de Olympische Spelen in Londen verwerd die stad tot een spookstad: inwoners ontvluchtten de stad massaal.” Dit argument werd door de jongeren direct weersproken: “Londen kun je niet met Overijssel vergelijken. Bovendien vonden de wedstrijden in Londen in stadions plaats: in Overijssel is het op de openbare weg en dus veel toegankelijker”, aldus een deelneemster. Tijs de Bree liet zich hierdoor overtuigen en gaf toe dat de vergelijking wellicht wat ongelukkig was. “Toch blijf ik erg kritisch over het idee van de Vuelta in Overijssel. Je koppelt wielrennen in jullie voorstel hoe dan ook aan doping, ook al is het ontkennend.” De jongeren reageerden hierop door te zeggen dat de postercampagne zich juist níet op doping zou richten, maar op de positieve aspecten van de wielersport.

 

De jongeren bereidden ’s ochtends in 4 ‘fracties’ een voorstel voor, dat ze ’s middags aan de Statenleden en het Jongerenraadslid presenteerden. Deze stelden kritische vragen over het voorstel, waarop de jongeren weer mochten antwoorden. De andere fracties gaven ook hun mening over het voorstel. Na afloop van elke presentatie werd met een decibelmeter gemeten hoe hard het applaus was. Het voorstel over het open podium werd het beste beoordeeld: de decibelmeter sloeg uit naar liefst 104 decibel (Duurzaamheid scoorde 92 db, Vuelta scoorde 97db en Politiek scoorde 100 db).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen