‘Verhogen alcoholleeftijd haalt niets uit’

Foto:

Sinds 1 januari riskeren jongeren onder de 16 jaar een boete voor drankbezit op straat. De allereerste boete werd vorige maand uitgeschreven aan een 14-jarig meisje uit Den Helder.Sinds 1 januari riskeren jongeren onder de 16 jaar een boete voor drankbezit op straat. De allereerste boete werd vorige maand uitgeschreven aan een 14-jarig meisje uit Den Helder.

Ook de minimumleeftijd voor het nuttigen van alcoholische dranken wordt zeer waarschijnlijk verhoogt van 16 naar 18 jaar. Per 1 januari 2014 moeten die nieuwe regels gelden, zo maakte de staatssecretaris van Volksgezondheid afgelopen week nog bekend.

Wijzigingen:

  • Iemand moet 18 jaar of ouder zijn om zwak-alcoholhoudende drank te kunnen kopen en om zonder toezicht als bezoeker aanwezig te mogen zijn in een bar of café waar alcohol wordt verkocht.
  • Iemand die jonger is dan 18 jaar, mag in het openbaar geen alcohol meer bij zich hebben.
  • Alleen jongeren van 16 en 17 jaar die in de horeca of een (sport)kantine werken zijn niet strafbaar.

Als de leeftijdsgrens omhoog gaat, riskeren ook 16- en 17-jarigen dus straks een boete als ze alcohol bij zich hebben.

Politiek oordeel
Het is algemeen bekend dat overmatige inname van alcohol is slecht voor o.m. de hersenen. Voor iemand in de groei is het zelfs helemaal funest, zo blijkt uit verschillende langjarige onderzoeken.

In de maatschappij zou inmiddels vraag zijn naar een hogere leeftijdsgrens, vooral naar aanleiding van excessen als comadrinken.”Wij willen wij onze jeugd beschermen en de wet aannemen die hen beter beschermt”, aldus Tweede Kamerlid Mona Keijzer (CDA). Ook voor Myrthe Hilkens (PvdA) kan het niet snel genoeg gaan. Volgens haar is er in de maatschappij een brede vraag naar de hogere leeftijd. Ondanks zorgen om de handhaving, wil ze geen uitstel. “De gezondheidsvoordelen gaan voor. Hoe eerder we hiermee beginnen, hoe eerder de veranderingen volgen.”

Mening van jongeren
De jeugd zelf heeft echter weinig vertrouwen in handhaving van de nieuwe regels. Een paar klasgenoten van scholengemeenschap St. Canisius, locatie Tubbergen, is gevraagd naar hun mening over de wetswijziging en de redenen erachter. “Ik vind zelf dat het verhogen van de minimumleeftijd alcohol van 16 naar 18 jaar geen nut heeft. Het is namelijk zo dat de meeste jongeren ook al alcohol drinken als ze jonger als 16 zijn. Het haalt dus niks uit, want jongeren die eenmaal drank willen, kunnen altijd wel aan drank komen. Desnoods vragen ze een of andere oudere bekende of ze drinken voor hem/haar willen halen”, zegt één van hen.

Een ander wijst erop dat het normaal puberaal gedrag is en dat de horeca niet meedoet. “Het is namelijk zo, dat jongeren graag de grenzen op zoeken. Ze vinden het dan dus juist nog spannender om alcohol te drinken, doordat het niet mag. Nu zijn er ook horecagelegenheden die alcohol meegeven aan 14- of 15-jarigen, zonder naar een ID-kaart te vragen. Zij houden zich dus nu al niet aan de regels. Waarom zouden ze door het invoeren van een nieuwe wet, zich opeens wel aan de regels houden?”

De ondervraagde 16- en 17-jarigen uit het onderzoek vinden ook dat er voor hen een uitzondering gemaakt moet worden, aangezien zij nu al mogen drinken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen