‘Iedereen wordt geboren met een talent’

Foto:

Vanochtend was het officiële startsein voor Jeugdsportfonds Tubbergen (JSF) en het Jeugdcultuurfonds Tubbergen (JCF). In de Burgemeester Verdegaalhal te Tubbergen werden de contracten daarvoor ondertekend.

Vanochtend was het officiële startsein voor Jeugdsportfonds Tubbergen (JSF) en het Jeugdcultuurfonds Tubbergen (JCF). In de Burgemeester Verdegaalhal te Tubbergen werden de contracten daarvoor ondertekend.

 

Beide fondsen hebben als doel om snel, effectief en laagdrempelig kinderen van financieel minder draagkrachtige gezinnen een kans te bieden om te gaan sporten en zich positief te ontwikkelen. Meerdere zaken komen erin samen, om het belang van sport en cultuur voor kinderen nog eens extra onder de aandacht te brengen. In het bijzonder dus voor kinderen waarvan de financiële thuissituatie het niet toelaat.

 

Arent Beugelink, voorzitter van de beide overkoepelende Overijsselse fondsen, begon de bijeenkomst door in een boeiend betoog te vertellen over hoe het JSF en JCF zich beide tot volwaardige organisaties hebben ontwikkeld.

 

Handbalster Olga Assink gaat zich als ambassadeur inzetten voor het JSF. Cabaretier Thijs Kemperink is sinds vandaag ambassadeur van het JCF. De gemeente heeft beide bereid gevonden om zich langjarig sterk te maken voor ‘hun’ fonds.

 

Jeugdsportfonds

Uit landelijk onderzoek blijkt dat 71% tot 77% van de kinderen uit gezinnen met een laag inkomen, dat nu niet op een sport zit, wèl op een sport zou willen. Sinds de start van het JSF in Overijssel in februari 2009 zijn bijna alle gemeenten actief. “Een ontwikkeling die we met elkaar toejuichen, want dit betekent nog meer kansen voor kinderen om te sporten”, aldus sportwethouder Tom Vleerbos.

 

Olga Assink lichtte toe waarom sporten voor kinderen zo belangrijk is. Centrale boodschap in haar verhaal is dat deelnemen aan lichamelijke activiteiten en sport niet alleen de gezondheid van kinderen vergroot, maar ook kan zorgen voor maatschappelijke binding en geestelijk welzijn. “Sport is één van de plekken waar kinderen opgroeien, opgevoed worden en hun talenten kunnen ontwikkelen. Schoolprestaties verbeteren en er zijn aanwijzingen dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op onder andere coördinatie, reactievermogen, gemoedstoestand, zelfvertrouwen en zelfwaarde van kinderen. Heel belangrijk dus.”

 

Jeugdcultuurfonds

Het JCF wil financiële drempels weghalen om zo ook kinderen in achterstandsposities de gelegenheid te geven om mee te doen door middel van actieve kunstbeoefening. Het Jeugdcultuurfonds stimuleert daarmee de persoonlijke ontwikkeling van kinderen in achterstandsposities.

 

Bovendien draagt het fonds bij aan een creatieve en innovatieve samenleving. “Het zelf beoefenen en ervaren van cultuur is immers de basis van het culturele leven. Wie aan kunst doet, krijgt meer zelfvertrouwen, het concentratievermogen neemt toe en het vergroot de sociale vaardigheden. Deze effecten zijn juist zo belangrijk voor de groep kinderen in achterstandsposities. Hun zelfbewustzijn groeit, ze krijgen meer oog voor hun kansen en meer zelfvertrouwen om ze aan te grijpen”, zo vat Thijs Kemperink het belang van het JCF samen.

 

Anoniem

Ook in de gemeente Tubbergen is het betalen van contributie voor een vereniging niet voor ieder gezin financieel haalbaar. Met behulp van het JSF en JCF komen sport en b.v. muziek- of toneelles voor ieder kind in de gemeente binnen handbereik.

 

Beugelink: “De fondsen betalen de contributie en eventuele attributen voor de kinderen. Het traject, vanaf het aanmelden bij het fonds tot aan de kleedkamer, is in handen van intermediairs. Dat is b.v. de penningmeester van een club of een maatschappelijk werkster. Hierdoor is de privacy van de gezinsleden gewaarborgd.”

 

Het doel is om alle gemeenten in Nederland te laten aansluiten bij de fondsen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen