Fanatieke gamers gaan helemaal op in FIFA 13 toernooi

In welk café of andere gelegenheid vind je nog van die speelautomaten met videospelletjes? In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw struikelde men er bijna over. Iedere zichzelf respecterende uitbater had zo’n apparaat staan en verdiende er ook nog een leuke cent aan. Want populair waren ze, verslavend leuk zelfs.

In welk café of andere gelegenheid vind je nog van die speelautomaten met videospelletjes? In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw struikelde men er bijna over. Iedere zichzelf respecterende uitbater had zo’n apparaat staan en verdiende er ook nog een leuke cent aan. Want populair waren ze, verslavend leuk zelfs.

 

Maar met de intrede van het ‘digitale tijdperk’, zoals de 21e eeuw ook wel genoemd wordt, veranderde het een en ander. Maar het enthousiasme onder jongeren bleef. Kinderen hebben tegenwoordig thuis een gameconsole staan, speciaal voor o.m. de laatste first-person shooter action game. Beleving is natuurlijk alles en PC’s zijn daarvoor toch minder geschikt. Grote tv-schermen zijn wel perfect. Het is vaak alleen een kwestie van het inpluggen van de gamebox, een connectie maken met de centrale server en daarna kan er tegen – bijvoorbeeld – een Japanner gespeeld worden.

 

En als je daarmee opgroeid, waarom zou je er dan mee stoppen als je wat ouder bent? Vanavond, bij Café Fox in Tubbergen, kwam het antwoord in de vorm van een hele groep aan fanatieke gamers. Jongens van 15 jaar streden er tegen mannen van rond de 25. Allemaal op de Playstation en allen m.b.v. hetzelfde spel, FIFA 13 genaamd. Zo echt mogelijk, voor wat de techniek op dit moment aankan, een potje voetbal spelen op de laatste gameconsole van electronicagigant Sony. De organisatie had 4 consoles met even zoveel beeldschermen klaargezet. “Supergaaf, kijk maar eens”, zegt de 16-jarige Ruud Bossink als hij de verrichtingen van zijn kameraden aanwijst. “Ik doe dit niet elke dag hoor, maar wel vaak inderdaad. Soms online met of tegen vreemden en anders wel tegen vrienden.”

 

 

“Een aantal mensen vroeg aan ons of wij niet zoiets konden organiseren. Nadat we Joris Fox hadden overtuigd, zijn we met de organisatie ervan begonnen. Binnen 2 dagen hadden we de inschrijving vol. Er zijn vandaag 32 deelnemers, terwijl er zich in totaal 40 hebben aangemeld. We geven er sowieso een vervolg aan, maar hoe we dat gaan doen is nog niet bekend. Wellicht gaan we een soort 2e ronde houden, waarbij de beste 5 of zoiets van vandaag nog eens aan de bak moeten. Maar dat moeten we nog nader bekijken, want dat ligt ook aan de uitkomst van deze eerste keer. Het kan ook best zijn dat we het nog eens opnieuw op dezelfde manier gaan doen”, legt Marc Oudehinken uit. Hij en zijn collega’s bij Café Fox, Pim Dijkkamp en Dick de Jong, organiseren het FIFA 13 toernooi.

 

Joris Dijkkamp bleek na 6 uur gamen de sterkste en ging naar huis met €80. In de finale, waarbij het aankwam op het nemen van penalties, versloeg hij Ruud Bossink. Lars Bolscher eindigde als 3e.

 

STEVO gaat op zaterdag 4 mei aanstaande een vergelijkbaar toernooi houden. De algeheel winnaar gaat daar €100 rijker naar huis. Alleen senioren en A-jeugd mogen aan dat game tournament meedoen. Het begint om 18.00 uur en zal plaatsvinden in de kantine van de sportclub.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen