De Manderveense Aardbei tussen hoop en vrees door ijzige kou

Foto:

Niemand die het hem kan vertellen. Niemand die er ervaring mee heeft, ook internationaal gezien niet. Hardrik Hindriksen, eigenaar van De Manderveense Aardbei, weet dus niet goed wat hij ermee moet. De aanhoudende kou, ook nu het officieel lente is, zorgt ervoor dat het schema voor de teelt van aardbeien flink in het honderd loopt. De plantjes die buiten staan, zijn inmiddels zelfs verworden tot grote ijssculpturen.

Niemand die het hem kan vertellen. Niemand die er ervaring mee heeft, ook internationaal gezien niet. Hardrik Hindriksen, eigenaar van De Manderveense Aardbei, weet dus niet goed wat hij ermee moet. De aanhoudende kou, ook nu het officieel lente is, zorgt ervoor dat het schema voor de teelt van aardbeien flink in het honderd loopt. De plantjes die buiten staan, zijn inmiddels zelfs verworden tot grote ijssculpturen.

 

“Het is wel de bedoeling dat de aardbeien in de winter worden bedekt onder een laagje ijs. Om te voorkomen dat het fruit kapot vriest bij nachtvorst, spuiten we er een laagje water overheen. Dat beschermt de aardbeiplant, het isoleert als het ware. Normaal gesproken verdwijnt het ijs overdag dan vanzelf. Maar door de ijzige wind gebeurt dat nu niet en ontstaat er een bijzondere ijsmassa”, legt Hindriksen uit.

 

In de ruim 30 jaar dat de familie de kwekerij heeft, is dat nog nooit voorgekomen. Hindriksen belde daarom met collega’s in het hele land, maar eigenlijk niemand kon hem adviseren. Ook in het buitenland is er geen ervaring met deze situatie. Dus blijft hij maar sproeien, totdat de ijzige kou definitief wegtrekt uit het land. Dat betekent dat hij elk uur, ook ’s nachts, een ronde maakt om de sproeiers ijsvrij te maken. Pas als het wat warmer wordt, kan de kweker bekijken of de plantjes nog leven en hij niet voor niets dag en nacht in touw is geweest.

 

Over enkele weken, in april/mei, begint normaliter het seizoen voor de aardbeienteler. De planten in de kassen van De Manderveense Aardbei groeien sowieso goed, in temperaturen van tenminste 20 graden. Mocht blijken dat de duizenden buitenplantjes het niet overleefd hebben, worden ze verruild voor de in kassen opgegroeide exemplaren. “Mensen kunnen hoe dan ook bij ons gaan genieten van aardbeien. Ze zelf plukken maakt daar al jaren onderdeel van uit en dat blijft ook zo.”