Hoop op consensus tussen Löwik Installatiebedrijf en buurtbewoners Mekkelenbergweg

Foto:

Een lange voorgeschiedenis, een omissie die telkenmale voor problemen zorgt, een gemeente die met handen en voeten aan regels gebonden is, aan de ene kant buurtbewoners die bang zijn dat er meer overlast komt en aan de andere kant een ondernemer die eindelijk eens zaken wil kunnen doen.

Het aanpassen van het toegestane gebruik van een bedrijfswoning aan de Mekkelenbergweg in Harbrinkhoek heeft aardig wat voeten in aarde. Normaal gesproken genoeg ingrediënten voor een regelrechte soap, maar gisteravond bleek vooral dat het de hoogste tijd is voor een goed gesprek – ook met ambtelijke/politieke vertegenwoordiging.

‘Over het hoofd gezien’

Op het bedrijfsperceel was tot 2004 enkel de uitoefening van een installatiebedrijf toegestaan. In november 2005 werd de wijziging van die regel goedgekeurd door Gedeputeerde Staten. Sindsdien is het op de bedrijfspercelen langs de Mekkelenbergweg ook mogelijk om andere typen bedrijvigheid uit te oefenen. Maar per ongeluk is het gebruik van de bedrijfswoningen niet gekoppeld aan de uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten.

Voor wat betreft de Mekkelenbergweg 3-5 betekent dit dat de bedrijfswoning nog steeds alleen mag worden gebruik ten behoeve van een installatiebedrijf. Omdat in de loop der jaren de bedrijfsactiviteiten op het perceel zijn gewijzigd en op het perceel geen installatiebedrijf meer is gevestigd, is het gebruik van de bedrijfswoning niet meer in overeenstemming is met de geldende regels. Omdat dit een onwenselijke situatie betreft, is besloten een passende herziening op te stellen.

Verder in gesprek

Zowel het installatiebedrijf als de buurtbewoners maakten gisteravond gebruik van het recht om in te spreken, waarin zij hun kant van de situatie schetsten. Wethouder Harmelink sprak even later openlijk uit dat hij vermoedde dat er ooit iets moet zijn gebeurd, waardoor de buurt zich op een gegeven moment tegen het bedrijf heeft gekeerd.

Maar de bewoners, met inspreker Arthur Pouwels als boegbeeld, bezworen dat ze persoonlijk niets tegen de eigenaren van Löwik Installatiebedrijf hebben. En ook naderhand bleek van enige vijandigheid niets, want er werd gewoon gezamenlijk nagepraat in de hal van het gemeentehuis. Afgesproken werd dat er een nader gesprek volgt tussen alle partijen, waarvoor ook de wethouder wordt uitgenodigd.

“Mijn verzoek aan de commissie is om op basis van de heden aangevoerde informatie en de reeds ingediende zienswijzen het huidige ontwerp bestemmingsplan niet vast te stellen, maar in mediërende vorm de dialoog met dhr. Löwik en omwonenden aan te gaan om te komen tot een oplossing van deze situatie. Een oplossing die dus niet ligt in het vaststellen van het voorliggende ontwerp bestemmingsplan”, zo zei Pouwels.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen