Nieuw bestemmingsplan voor buitengebied komt er tòch snel

Foto:

In overleg met wethouder Jos Harmelink is in april vorig jaar, i.v.m. onduidelijkheid ten aanzien van de Reconstructiewet en de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), besloten pas op de plaats maken met het opstellen van het bestemmingsplan. Nu stelt het college van B&W voor om wèl verder te gaan met het nieuwe bestemmingsplan.

In overleg met wethouder Jos Harmelink is in april vorig jaar, i.v.m. onduidelijkheid ten aanzien van de Reconstructiewet en de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), besloten pas op de plaats maken met het opstellen van het bestemmingsplan. Nu stelt het college van B&W voor om wèl verder te gaan met het nieuwe bestemmingsplan.

 

“De beleidsvoorbereidende werkzaamheden zijn in april 2012 gestaakt. De voorbereidende werkzaamheden ten aanzien van de inventarisatie (beoordelen van de op de verbeelding opgenomen bouwpercelen) zijn wel voortgezet. Deze werkzaamheden zijn nu in de afrondende fase”, aldus de wethouder.

 

Bureau VIJN stelt het nieuwe bestemmingsplan op. De planning ervoor voorziet o.m. in een inloopronde (waarbij mensen de plankaart kunnen inzien) in de maand juni, en in een behandeling van een voorontwerp van het bestemmingsplan in het college van B&W in de maand december.

 

“Onlangs heeft er een gesprek plaats gevonden met buro VIJN over de stand van zaken met betrekking tot het bestemmingsplan buitengebied. In dit gesprek is gewezen op de gevolgen van de vertraging van de werkzaamheden. Er is nog steeds geen zicht op welke kant het opgaat met de Reconstructiewet; blijft deze in stand of
wordt de wet ingetrokken en wat komt er voor in de plaats?”, vraagt wethouder Harmelink zich af.

 

In het kader van de afstemming met Dinkelland zal de opzet zijn om het Bestemmingsplan Buitengebied waar mogelijk af te stemmen met Dinkelland.

 

EHS

In de actualisatie van de Provinciale Omgevingsvisie is de nieuwe begrenzing van de EHS opgenomen. Een zone Ondernemen met Natuur en Water (zone ONW) zal door de gemeenten (op perceelsniveau) zelf moeten worden bepaald en in het bestemmingsplan moeten worden meegenomen. “Dit kan nu in de planvoorbereiding worden meegenomen.”

 

PlanMER

In het MER moet een aantal alternatieven worden doorgerekend. Een van die alternatieven is het maximale scenario. DHV heeft voor het maximale scenario stikstofberekeningen uitgevoerd en daaruit blijkt dat de totale overschrijding van de waarden zo hoog is, dat deze niet verder te matigen is. Volgens DHV zal de speciale Commissie MER gezien haar huidige aanpak nooit akkoord gaan met dit scenario. DHV concludeert dat het maximale scenario vanuit milieu dus niet past.

 

De volgende stap is dan om op zoek te gaan naar een uitvoerbaar alternatief. In het MER moet dan worden aangetoond dat er theoretisch ruimte voor groei is. Er kunnen sowieso groeimogelijkheden ontstaan door stoppende boeren.

 

 

Digitaal beschikbaar

VIJN heeft het aanbod gedaan om gebruik te gaan maken van het zogenaamde ‘ digitaal portaal’. Hierbij wordt de digitale verbeelding op een webserver geplaatst, waarop door de burger met een code kan worden ingelogd. Vervolgens kan de verbeelding worden bekeken, kan een printuitdraai van het eigen perceel worden gemaakt en kunnen digitaal opmerkingen bij de verbeelding worden geplaatst.

 

Door hiervan gebruik te maken hoeft men niet naar het gemeentehuis te komen, hetgeen drukte tijdens de inloop kan verminderen.

 

Kosten

De meerkosten bedragen ongeveer €30.000, ook vanwege het meenemen van het onderwerp ‘gezondheid’ in de PlanMER. Tot nu toe passen deze meerkosten binnen het voor het nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied gereserveerde bedrag van €141.832. Aangezien de meerkosten allemaal een gegronde reden hebben, adviseert B&W de gemeenteraad hiermee akkoord te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen