Akkoord over nieuwe Tubbergse sporthal

De gemeente Tubbergen, sportverenigingen, scholengemeenschap St. Canisius en de Stichting Sport en Recreatie Tubbergen (SSRT) hebben elkaar gevonden in een compromisvoorstel om naast zwembad De Vlaskoel een nieuwe sporthal te bouwen. Harry Oosterhof, directeur van de SSRT, maakte dit zojuist bekend.De nieuwe sporthal is nodig wegens ruimtegebrek in de bestaande sporthal, de Burgemeester Verdegaalhal. Een aantal lokale sportverenigingen moet nu al buiten Tubbergen haar heil zoeken. Tegelijkertijd hebben scholen behoefte aan een extra sporthal voor hun bewegingslessen.

Het is inmiddels de 2e poging om tot een nieuwe sporthal te komen. Een 1e poging faalde eind 2011, toen bleek dat het beschikbare budget ontoereikend was. De plannen zijn daarna flink aangepast. “Ik ben erg blij met dit nieuwe ontwerp”, zo vertelde wethouder van sportzaken Tom Vleerbos vanmiddag. “Dit moet het worden, daar ben ik van overtuigd.”

Voorstel
Directeur Harry Oosterhof van de SSRT: “We zijn zeer tevreden over het compromisvoorstel. Dit voorstel houdt in dat we een sporthal met 5 zalen gaan bouwen. Deze sporthal is geschikt voor zowel breedtesport als topsport. Het krijgt de stempel NOC/NSF goedgekeurd. We kunnen met deze hal het bewegingsonderwijs van het basis- en voortgezet onderwijs optimaal faciliteren. Ook de sportverenigingen krijgen het merendeel van hun bestaande en nieuwe aanvraag aan trainingsuren gehonoreerd.”

Onderdeel van dit voorstel is de sluiting van de Burgemeester Verdegaalhal voor sportactiviteiten, zodra de nieuwe sporthal in gebruik wordt genomen.

Ontwerp
De SSRT heeft een vastgoedorganisatie de opdracht gegeven om een hal te ontwerpen die maximaal voldoet aan eisen op het gebied van duurzaamheid en hoogwaardig bouwen. Het resultaat van het ontwerp is een uiterst compact gebouwde hal van in totaal 3.671 m2 BVO. “We hebben hierbij ook gekeken hoe het ontwerp kan bijdragen aan een zo’n gunstig mogelijke exploitatie. Dit kan bijvoorbeeld bereikt worden door hoogwaardige bouw in combinatie met maximale toepassing van aspecten op het gebied van duurzaamheid, in het ontwerp”, aldus Oosterhof.

De hal in dit ontwerp wordt gestapeld van opzet met 2 gymzalen+ van elk 26x16x7 meter, uitgevoerd met vaste wanden ten behoeve van het bewegingsonderwijs BO en VO. Bovenop deze 2 zalen is een sporthal gepland met 3 zalen van elk 28x16x7 meter. “Deze hal is een volwaardige vervanger van de bestaande Verdegaalhal, geschikt voor zowel breedtesport als topsport, NOC-NSF goedgekeurd en voorzien van voldoende tribunecapaciteit, bergingen, kleedkamers en een horeca/ sportcafé functie.”

Omdat de beide gymzalen half verzonken zijn in de grond (ongeveer 3,50 meter onder maaiveld) bedraagt de totale hoogte van de hal ca. 11 meter. De hal lijkt te voldoen aan de eisen vanuit de het bestemmings/omgevingsplan en het parkeerplan.

Duurzaamheid en energiebesparing
De nieuwe sporthal wordt de meest duurzame sporthal van Nederland. “We hebben goed gekeken hoe we met de nieuwbouw zo veel mogelijk op energie kunnen besparen. Door de compacte bouwwijze hebben we bijna 2.000 m2 minder wand- en dakoppervlakte dan het oorspronkelijke ontwerp waarbij de zalen in elkaars verlengde waren gepositioneerd. Ook gaan we werken met ondergrondse warmte en koude opslag. Daarnaast maakt de nieuwe sporthal gebruik van moderne warmtepomptechnieken, worden er zonnepanelen op dak van de hal geplaatst en maken we gebruik van LED-verlichting.”

Deze hal is niet alleen de meest duurzame sporthal van Nederland. Door goed te letten op aspecten als duurzaamheid, hoogwaardige bouw en lage bouwkosten, wordt deze hal waarschijnlijk ook de meest exploitabele sporthal van Nederland. In het voorstel wordt gesproken over een bedrijfseconomisch verantwoorde exploitatie voor de SSRT. Harry Oosterhof: “De nieuwe hal is exploitabel zonder subsidiebijdrage van de gemeente Tubbergen. De hal moet je zien als een sportvoorziening voor de regio, dus breder dan het dorp Tubbergen. Het gaat ook gebruikt worden door verenigingen binnen de gemeente Tubbergen die nu tot ver buiten de gemeentegrenzen trainen. Ook geeft het een impuls aan een aantal slechtweervoorzieningen en recreatieve voorzieningen; we creëren een extra indoor activiteit in onze regio. Met een nieuwe sporthal naast zwembad De Vlaskoel heeft Tubbergen al haar binnen- en buitenvoorzieningen aanwezig binnen een straal van een paar honderd meter. Met elkaar sport- en bewegingsactiviteiten aanbieden aan groepen, scholen en bedrijven behoort dan tot de mogelijkheden en biedt kansen aan nieuwe initiatieven.”

Kosten en financiering
De bouwkosten van dit ontwerp verhouden zich tot een traditioneel gebouwde sporthal. 80% van de totale bouw- en inrichtingskosten zijn nu afgedekt met een financieringstoezegging. Voor de overige 20% gaat de SSRT de komende maanden dekking zoeken bij andere partijen in de vorm van eenmalige subsidies en alternatieve financieringsvormen.

Tijdspad
“We hopen voor het nieuwe jaar alle zaken geregeld te hebben. Denk daarbij aan een volledige dekking in de stichtingskosten, instemming van de gemeenteraad en afronding van het traject als het gaat om vergunningen. Ook moet dan het aanbestedingstraject afgerond zijn. Als we deze planning halen dan kunnen we in het voorjaar van 2014 bouwen en hopen we eind 2014 de nieuwe hal in gebruik te nemen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen