Brandweer leert branden ‘lezen’

Foto:

De brandweerkorpsen van Regio Twente, Landkreis Grafschaft Bentheim en Kreis Borken ontvangen een bijdrage van de Europese Unie voor hun samenwerking bij de opleiding van brandweerlieden. EU-subsidies zijn er verder voor grensoverschrijdende schoolpartnerschappen, beroepsopleidingen en de interculturele dialoog.Het project ‘Brainbox Brandgedrag’, ingediend door Brandweer Twente, brengt Nederlandse en Duitse brandweermensen bij elkaar en zorgt voor een betere uitwisseling van kennis en ervaringen bij de opleiding en de training. Centraal in het project staat een in Nederland ontwikkeld opleidingsprogramma over het gedrag van branden en de toepassing van rookgasventilatietechnieken. De brandweer gebruikt daarbij speciale ventilatoren om brandende gebouwen vrij van rook te maken. Hoe minder rook in het gebouw aanwezig is, hoe beter het zicht en de toevoer van verse lucht voor de hulpdienstmedewerkers en anderen. Bovendien daalt hierdoor het risico van een rookgasexplosie. Bij onvoldoende vakkundigheid kunnen de ventilatietechnieken echter precies het tegenovergestelde bewerkstelligen.

Met de Brainbox Brandgedrag leren de brandweermensen de brand te ‘lezen’, zodat zij de brand met de op dat moment meest geschikte techniek kunnen bestrijden. Onderdeel van het project is vertaling van het cursusprogramma en de leermiddelen in het Duits. De projectpartners willen daarnaast kennis en ervaringen over inzetmethoden uitwisselen en een grensoverschrijdend symposium organiseren. Het project wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland gesubsidieerd met een bijdrage van 20.530 euro uit middelen van de Europese Unie.

De EUREGIO heeft daarnaast 11 andere Duits-Nederlandse INTERREG-projecten goedgekeurd. Daaronder waren de projecten ‘EUREGIO wisselt uit!’ (‘EUREGIO tauscht aus!’), ‘Beroepsopleiding plus Regioticket’, ‘Fit voor het profijt’ en ‘Buren in dialoog’. In een aantal gevallen is de goedkeuring verleend onder het voorbehoud dat de aanvragers van de subsidie nog documenten nazenden, die nodig zijn voor de kostentoetsing en waaruit blijkt dat de cofinanciering gegarandeerd is.

Het totale investeringsvolume van alle projecten samen bedraagt ca. 590.000 euro. Daarvan wordt een bedrag ca. 250.000 euro beschikbaar gesteld uit middelen van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het project ‘NiederlandeNet’ werd door de EUREGIO-Raad afgekeurd.

Over de EUREGIO
De EUREGIO is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van 129 Duitse en Nederlandse gemeenten en Kreise. Het EUREGIO-gebied bestrijkt ca. 13.000 km2 en telt rond 3,4 miljoen inwoners. Aan Nederlandse zijde omvat het gebied de regio’s Twente en Achterhoek en delen van Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe, aan Duitse zijde het Münsterland, Landkreis Grafschaft Bentheim, de stad en de Landkreis Osnabrück en delen van het zuidelijke Emsland. De EUREGIO is in 1958 opgericht als het eerste regionale grensoverschrijdende samenwerkingsverband in Europa. Taak van de EUREGIO is de bevordering van de sociaal-culturele samenwerking en versterking van de sociaal-economische ontwikkeling van het grensgebied.

De EUREGIO-Raad is het politieke orgaan van de EUREGIO. Deze raad bestaat uit 82 stemgerechtigde leden, waarvan er 41 uit Nederland en 41 uit Duitsland afkomstig zijn. De leden worden benoemd op basis van een regionale politieke verdeelsleutel. Meer informatie is op internet te vinden onder www.euregio.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen