Het vliegend hert en de mysterieuze cirkels

Foto:

In het Dal van de Mosbeek is op woensdagavond 3 juli de avondwandeling ‘Vliegend hert & mysterieuze cirkels’, georganiseerd door Landschap Overijssel. Met een gids gaan de wandelaars op pad naar de mysterieuze Cirkels van Jannink en wellicht zien ze daarbij ook het vliegend hert, de grootste kever van Nederland.De avondwandeling is een afwisselende tocht langs grafheuvels, houtwallen, eikenstobben, heidevelden, de Molen van Frans en uiteraard de mysterieuze Cirkels van Jannink. Onderweg vertelt een gids over deze gevarieerde natuur en hoe het ontstaan is en onderhouden wordt.

Grootste kever van Nederland
Een kever van wel 9 cm groot. Zo groot kan het vliegend hert worden, één van de grootste kevers in Europa en de grootste in Nederland. Hij is indrukwekkend vanwege zijn enorme kaken. Wees gerust, hij kan niet bijten en is dus ongevaarlijk. De kever leeft vooral in eikenstobben en takkenhopen. De gids neemt je tijdens de wandeling dan ook mee langs deze plekken waar de kans groot is dat je het vliegend hert ziet.

Cirkels van Jannink
Een bijzonder fenomeen in het landschap, dat zijn de 2 reusachtige cirkels met wel 340 en 380 meter doorsnee. Ze zijn ontstaan rond 1930 nadat Amerikaanse landbouwkundigen dachten dat ronde akkers makkelijker te bewerken zouden zijn dan vierkante. Maar het tegendeel bleek waar. Inmiddels zijn de Cirkels van Jannink landschapskunst en hebben allerlei bijzondere dieren en planten er hun plekje gevonden.

Waar en wanneer?
De avondwandeling ‘vliegend hert & mysterieuze cirkels’ is woensdag 3 juli. Het start om 19.00 uur vanaf de Molen van Bels, Bergweg 9 in Vasse.  De bijdrage aan deze wandeling is €3,- per persoon, kinderen €1,50. Voor donateurs van Landschap Overijssel zijn de activiteiten gratis op vertoon van hun ledenpas.

De wandeling start om 19.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Tip: trek stevige schoenen of laarzen aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen