‘Trapveldje hoeft niet weg, zolang de overlast maar verdwijnt’

Het nieuwe trapveldje aan de Havezatestraat in Tubbergen houdt de gemoederen tussen buurtbewoners nog altijd erg bezig. Vanavond was er een bijeenkomst op het gemeentehuis, waar zij en de dorpsraad hun woordje konden doen – op uitnodiging van de burgemeester. “We willen graag scherp krijgen wat er aan de hand is”, zo vatte een onafhankelijke gespreksleider de bedoeling van het beraad vooraf samen.Het trapveldje is een gift van Rabobank Noord Twente en is enkele maanden geleden aangelegd op voorspraak van Dorpsraad Tubbergen. Het is een zeer geliefde plek geworden voor jeugd van allerlei leeftijden. Zozeer zelfs dat de gemeente begin vorige maand besloot het veldje voor onbepaalde tijd te sluiten, omdat buurtbewoners klaagden over overlast.

Intussen is de gemeente in gesprek met de dorpsraad en de direct omwonenden geweest om tot een oplossing te komen. Die is er vooralsnog echter niet en vandaar dat de burgemeester heeft besloten tot een gezamenlijke bijeenkomst waar iedereen z’n zegje mag doen. Daarvan werd veelvuldig gebruikgemaakt en de samenkomst van vanavond, met voor- en tegenstanders van het trapveldje, leverde een levendige discussie op in de raadszaal van het gemeentehuis. Volgens één van de insprekers was de plek in het verleden een speelplek voor de wijk, maar is er nu sprake van een heus voetbalveld voor heel Tubbergen. “Dat klopt inderdaad, allerlei jongeren trekken er naartoe. Niet alleen uit de wijk zelf. Niemand had kunnen vermoeden dat zoveel jongeren gebruik zouden maken van het veldje; tot ’s avonds laat zijn er hordes jongeren te vinden. Die zorgen voor veel overlast, tot vernielingen aan toe. En dat willen we niet meer. Er moet een definitieve oplossing voor worden gevonden”, zo vatte Hans Hofsté, woordvoerder namens de directe buren die dagelijks met de overlast kampten, samen.

Andere omwonenden wezen juist op de vele jonge kinderen die er met plezier spelen. “Maar die worden later weggejaagd door de oudere jeugd, zodat die lekker hun gang kunnen gaan”, zei een buurtbewoner die last heeft van dreunende geluiden en luid geschreeuw. “We snappen ook wel dat het nooit de bedoeling is geweest van de dorpsraad om dit te veroorzaken. Maar borden of waarschuwen helpt gewoon niet. We krijgen een grote bek terug en worden uitgescholden. We voelen ons soms bedreigd, zeker als het een grote groep is. Maar geloof me, we willen verdere escalatie voorkomen en niet klagend overkomen. Volgens mij is het het beste als het veldje wordt verplaatst”, verklaarde een ander. “Ze plassen tegen onze schutting en klimmen op ons dak. Ze vissen de bal uit onze tuin en laten vuilnis of kledingstukken rondslingeren. Ook de wijkagent bevestigt dat het niet te controleren valt als we een bepaalde tijden, waarop men welkom is, of een maximale leeftijd invoeren. Dat is gewoon ‘prioriteit 3’ bij de politie en dat snappen we ook wel gezien hun mankracht.”

Het materiaal waarmee het veldje is opgebouwd kwam ook ter sprake. Volgens een paar sprekers kan best worden getest of aanpassingen daaraan op een of andere manier helpen. De omwonenden die de overlast ervaren waren daarover negatief. Hofsté: “Daarmee haal je het probleem niet weg. De leverancier had vooraf aangegeven dat het aan de geluidsnormen voldoet. Kennelijk is dat niet zo, blijkt wel. En natuurlijk wil die in gesprek blijven en mogelijke oplossingen aandragen. Maar het blijft daarnaast een grote aantrekkingskracht uitoefenen op jongeren, tieners vooral. We misgunnen de jeugd geen trapveldje, maar men moet zich gewoon weten te gedragen.”

Een oplossing die door vele aanwezigen werd ondersteund, is het herstellen van de oude situatie. De jongere jeugd heeft dan een speelplek en de ouderen kunnen dan, zoals ook nu al het geval is, terecht bij TVC’28. Andere (spontane) ideeën konden op minder sympathie van de aanwezigen rekenen. Zo zien velen weinig in b.v. het opvullen van de vermoedelijk holle doelpalen, een andere onderlaag of meer isolatie bij direct aanliggende woningen.

De burgemeester sloot de bijeenkomst af met de woorden dat hij blij was dat de discussie op deze manier gevoerd kon worden. “We kunnen nu nog niets zeggen over mogelijke oplossingen, maar we gaan het wel op korte termijn regelen. Ik stel voor dat u tot aankomend weekend nog met voorstellen kunt komen bij de dorpsraad en dat wij, de gemeente en Dorpsraad Tubbergen, daarna met een goed voorstel komen”, aldus Stegers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen