Glasrijk 2013 zeer zonnig van start

Het internationale glaskunstevenement Glasrijk Tubbergen is vanmiddag geopend. Dit jaar is het thema ‘Nederland – België: de match’. Vandaar dat de Belgische ambassadeur in het gemeentehuis de openingshandelingen van deze 17e editie verrichte.Harry Kolk, voorzitter van stichting Glasrijk, is blij dat de organisatie erin is geslaagd weer een prachtig evenement neer te zetten. “De organisatie van Glasrijk 2013 was een uitdaging. Vier nieuwe bestuursleden met nog beperkte kennis rondom het evenement, de zoektocht naar een nieuwe curator en niet te vergeten de crisistijd die ons ertoe dwingt extra op onze uitgaven te letten. Voor ons reden te meer om sponsoren te motiveren ons te blijven ondersteunen en meer sponsoren bereid te vinden mee te doen. Gelukkig kunnen wij een beroep doen op een grote groep vrijwilligers die elk jaar weer de handen uit de mouwen steekt om Glasrijk mogelijk te maken. Wij zijn enorm blij met hen, onze sponsors en – niet te vergeten – met u, als bezoeker. Samen maken wij Glasrijk in Tubbergen mogelijk.”

Volgens de voorzitter draait het tijdens Glasrijk om beleving. “De echte kunstliefhebber vindt deze beleving uiteraard al in de glaskunst, maar ook het randprogramma is belangrijk om er ‘een evenement voor iedereen’ van te maken. Dit is een opdracht die wij ons, als organisatie, hebben gesteld en waar wij dit jaar al meer aandacht aan hebben besteedt. En voor de komende edities van Glasrijk willen wij hier nog meer invulling aan geven.”

d7b1o8exvd0k7d79uy1f7noab

Nederland – België
De nieuwe curator van Glasrijk Tubbergen, Piet Augustijn, is uiteraard zelf een fervent glaskunstliefhebber en weet haarfijn de verschillen op te noemen tussen de Nederlands en Belgische glaskunst. “Het Belgische glas heeft een heel eigen gezicht. Ingetogen, verbeeldend, eerder introvert en conceptueel. Ik hou daar wel van. Voor mij zit daar juist ook de kracht. Het Nederlandse glas gaat meerder kanten uit: van ingetogen tot expressief, van monochroom gekleurd tot uiterst kleurrijk, van strak en helder tot barok en veelvormig. Je ziet daarin de invloeden van meerdere culturen weerspiegeld. Het is wereldser, meer van over de grenzen. Nederland – België: de match confronteert de bezoeker met al die facetten van het materiaal glas.”

qpfitxb8snoaqouh32qcvd3i6

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen