Uitzonderlijke onderscheiding voor Albergse held

Foto:

Met gevaar voor eigen leven iemand anders redden. Een uitzonderlijk iets, waarvan de meeste mensen hopen dat ze het nooit hoeven te doen. En soms zijn situaties zo ernstig of bevreemdend dat men niet durft in te grijpen.Mike van der Aa (23) uit Albergen greep op 18 april van dit jaar wel in toen hij zag dat iemand in nood verkeerde en heeft daarom vanmiddag een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds gekregen. Deze onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Mervyn Stegers.

Van der Aa heeft op de bewuste dag, met gevaar voor eigen leven, Frans Wolbers (81) uit een brandende auto gered. De laatstgenoemde reed vanuit Albergen naar zijn huis in Weerselo, maar kreeg ter hoogte van bouwbedrijf Poppink aan de Ootmarsumseweg in Fleringen een ongeluk. “Mijn dochter zou terugkomen van vakantie in Mexico en om 18.00 uur thuis zijn, maar dat liep anders. Om een lang verhaal kort te maken, ze liepen zo’n 3 uur vertraging op. Ondertussen was ik maar boodschappen gaan doen in Almelo, omdat ik de tijd toch moest doden. En thuisgekomen bleek dat hun koffers nog in de trein waren achtergebleven. Ik besloot toen om maar naar huis te gaan”, legt Wolbers uit. “Ik reed van Albergen naar Fleringen, waar eigenlijk onderweg 2 bochtjes zijn, maar op het rechte stuk zag ik opeens een flits en hoorde een knal. En daarop werd het donker.”

De redder in nood kwam niet veel later langs de plek gereden waar de auto van Frans Wolbers, met hemzelf er nog in, van de weg was geschoten na de botsing met een voor hem rijdende tractor met oplegger. Het voertuig lag op de zij in een slootje. “Er kwamen wat kleine vlammen onder de motorkap vandaan”, vertelt Mike van der Aa. “En dat werd steeds heftiger. We reden daar en ik zei tegen mijn vriendin dat we even moesten gaan kijken of er niemand achter het stuur zat. Achteraf zijn we maar een halve minuut na het ongeluk er langs gereden. M’n vriendin heeft 1-1-2- gebeld en ik heb in de auto gekeken. Toen ik daarin nog iemand zag zitten, heb ik het portier aan de bestuurderskant open gedaan en hem er later uitgetrokken. Dat kostte veel kracht, maar op zo’n moment denk je daar helemaal niet aan.”

Wolbers vervolgt zijn verhaal: “Ik zat dus aan de kant waarmee de auto in de sloot lag en had allemaal boodschappen over me heen gekregen. En ik was ook wel wat gedesillusioneerd door de klap en omdat ik opeens in het donker vastzat. De gordel kreeg ik niet los, ik kon niet naar voren en niet naar achteren. Toen klonk daar opeens een harde stem. ‘Wat doe je? Je moet eruit, de auto staat in brand!’. Dat bleek Mike te zijn.”

2013-12-02-16

Carnegie Heldenfonds
Burgemeester Stegers had de bij loon- en mechanisatiebedrijf Poppink te Reutum als kraanmachinist werkzame Van der Aa in juni voor deze uitzonderlijke reddingsactie voorgedragen. Vandaag werden de bijbehorende versielen in het bijzijn van zijn familie en de secretaris van de in Den Haag zetelende stichting, Hans de Vries, door de burgemeester opgespeld.

Het Carnegie Heldenfonds verleent onderscheidingen en beloningen aan mensen die met gevaar voor eigen leven het iemands leven hebben gered of dat hebben geprobeerd te doen. Naamgever en oprichter van het internationale steunfonds is de in 1919 overleden Amerikaan Andrew Carnegie, ooit de rijkste man ter wereld en een groot filantroop.
Cookieinstellingen