‘Cum laude afgestudeerd, maar eerst vrijwilligerswerk in Afrika doen’

Foto:

Bart Horstman is nog maar 23 jaar, maar weet wat hij wil. Zijn masterstudie aan de Universiteit Twente is afgerond en sinds kort is hij wederom in Addis Abeba (hoofdstad van Ethiopië) als vrijwilliger aan de slag gegaan. Gekozen voor de passie i.p.v. het grote geld, zo te zeggen. Horstman trekt er lokaal de kar als projectleider namens Respo International, een organisatie welke zich inzet voor mensen uit ontwikkelingslanden die een handicap hebben. Daarnaast is hij stagebegeleider van 11 studenten, die elk zijn ‘ingevlogen’ voor het uitoefenen van verschillende disciplines.Wereldwijd leven ruim 650 miljoen mensen met een handicap. De grootste populatie daarvan leeft in minder ontwikkelde landen (meer dan 80%). “Mensen met een handicap worden in dit soort landen veelal geconfronteerd met slechte leefomstandigheden en geringe acceptatie. Ze hebben vaak geen werk, worden ‘klein gehouden’ en hebben te maken met extreme armoede. Wat hier veel voorkomt is dat ouders of een gehele gemeenschap zich schaamt voor een gehandicapt kind, zien het gewoon als een straf van god, en sluiten deze buiten. Door het organiseren van sport- en spelactiviteiten probeert Respo de maatschappelijke positie van gehandicapte mensen te verbeteren”, vertelt de in Tubbergen opgegroeide projectleider.

Sinds 2005 werkt Respo International aan de verbetering van de positie van mensen met een handicap in Ethiopië, door in Addis Abeba sport- en bewegingsprogramma’s aan te bieden. Horstman: “Mensen met een handicap zijn opgeleid tot sporttrainer en zij geven wekelijks aan meer dan 1.000 kinderen met verschillende handicaps les op scholen en revalidatiecentra. Tevens worden er wekelijks judo-, voetbal-, rolstoelbasketbal- en atletiektrainingen aangeboden voor ruim 600 valide en minder valide mensen.” Het project heeft inmiddels geleid tot een zelfstandige sportassociatie in Addis Abeba, onder de naam House of Sport, met ongeveer 35 werknemers, waarvan 22 werknemers met een handicap. “Sport is een middel voor House of Sport om aandacht te vragen voor de positie van mensen met een handicap. Het verspreiden van kennis over aangepaste sport is tevens zeer belangrijk om te zorgen dat mensen met een handicap niet buitengesloten worden, maar mee mogen participeren op sportgebied en uiteindelijk in de samenleving meer kansen krijgen.”

dsc0078

Niet tijdelijk helpen, maar duurzaam
Met ruim 350 mensen die elke week komen sporten is het House of Sport uitgegroeid tot een groot sport en beweegcentrum in Addis Abeba. Verder heeft House of Sport een trainingsprogramma opgezet voor mensen met een handicap.  Dit programma heet: SPAT. Ongeveer 15 scholen en instellingen voor mensen met een handicap profiteren hier wekelijks van.

SPAT staat voor Sport Physical Activity Trainer-programma en is een tweejarige opleiding voor 20 mensen met een handicap die zelf worden opgeleid tot sport- en beweegtrainer. In verschillende modules en wekelijkse stages leren zij om les te geven (op MBO 3-4 niveau) aan kinderen en volwassenen met een handicap in sport, beweegactiviteiten, spel en weerbaarheid. Het is voor het eerst in de geschiedenis van sport en beweegonderwijs dat zo’n grote groep mensen met een handicap, wordt opgeleid tot trainers.

Lees hier meer over de activiteiten van Respo International in Ethiopië.


Cookieinstellingen