VVV verkeert in zwaar weer

Balie van de VVV gemeente Tubbergen
Balie van de VVV gemeente Tubbergen
Foto: Redactie

Eind volgend jaar zet de gemeente Tubbergen de jaarlijkse subsidie aan de lokale VVV, gevestigd in het bibliotheeksgebouw aan het Raadhuisplein te Tubbergen, stop. Reden voor het bestuur van het toeristisch bureau om op zoek te gaan naar mogelijke vervangende inkomstenbronnen voor het wegvallen van deze meer dan €20.000. Dat is echter nauwelijks gelukt tot nu toe, zo bleek ook uit de gisteravond gepresenteerde jaarcijfers. “We hebben vele oplossingen voor dit probleem en een aantal mogelijke varianten daarop onderzocht, maar helaas is er weinig concreets uit voortgevloeid”, stelde VVV-bestuursvoorzitter Erik Jutstra enigszins bezorgd.Arie Vreeswijk, secretaris van het bestuur, las het jaarverslag voor en deelde o.m. mee dat de VVV Gemeente Tubbergen nog hechter wil gaan samenwerken met CHIEC, ofwel Bibliotheken Tubbergen en de Heemkunde. “Onze VVV heeft een behoorlijk hectisch jaar achter de rug. In ’the struggle for life’ is met overtuiging gekozen voor een organisatiemodel dat alles in zich heeft om borg te staan voor een goede toekomst waar we met vernieuwd elan ons kunnen inzetten voor de promotie van een gemeente waarin het goed toeven is voor bezoeker, recreant, toerist en dus ook onze – toeristische – ondernemers.”

Jutstra gaf vervolgens aan dat er niets anders op zit dan nog meer samen te werken met het CHIEC (Cultureel Historisch Informatie en Educatie Centrum). Beide zijn al gevestigd in hetzelfde gebouw, onderhouden warme banden en hebben al eerder gezamenlijk subsidies aangevraagd. De organisatie van de VVV zal niet wijzigen na de integratie. “Er blijft één beroepskracht, de office-manager, voor 28 uren per week en daarnaast een grote groep enthousiaste vrijwilligers.” Wel krijgt de ‘bieb’ de dagelijkse leiding over de VVV. Om de gemeentelijke subsidie wegvalt, is het de bedoeling om meer in te zetten op het binnenhalen van projectsubsidies. Deze dragen dus bij aan speciale projecten die de nieuwe organisatie gaat bedenken en/of uitvoeren: zomertoers, ondersteuning van bedrijven bij evenementen, vlinderpunten, scootmobiel- en fietstochten, enzovoorts.

Andere onderwerpen op de bestuursagenda van het afgelopen jaar waren
zaken als de Twentse samenwerking binnen het Twents Bureau voor Toerisme
(TBT), de evenementencoördinator, het overleg binnen het nationaal
landschap Noordoost Twente en het lidmaatschap van VVV Nederland. Dat
laatste i.v.m. een dreigende verhoging van de contributieverhoging.
Jutstra: “Maar doordat hierdoor zo ongeveer alle VVV’s in Twente hun
lidmaatschap wilden gaan opzeggen, is men daar snel op teruggekomen. Ook
wij hebben daarom besloten vooralsnog te verlengen, zij het met één enkel
jaar. Volgend jaar zien we wel weer.”

Website populair
Er was ook nog positief nieuws te melden. De nieuwe website van het Tubbergse toeristisch bureau maakt met een stijging van 72% in het afgelopen jaar een vrij explosieve groei in het aantal bezoekers door. Daarentegen gaat het aantal fysieke bezoeken aan de balie, afgelopen jaar zo’n 5.000, gestaag achteruit. Wel is daarbij sprake van een bovengemiddelde klanttevredenheid. “Mensen ervaren hier de warme Twentse gastvrijheid”, aldusJutstra.

vvv-tubbergen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen