Startsein voor aanleg glasvezel in Geesteren en alle andere dorpen

Foto:

Aan de Mensinkkamp te Geesteren werd vanochtend de eerste figuurlijke schop in de grond gezet voor aanleg van glasvezel (zeer snel internet). Onder het toeziend oog van Cogas, aannemer BAM en omwonenden heeft wethouder Jos Harmelink de eerste paar meters geul gegraven met behulp van een graafmachine. Hiermee gaf hij het symbolische startsein voor de werkzaamheden rondom de aanleg van glasvezel in de verschillende kernen van de gemeente Tubbergen.Cogas gaat het netwerk van de toekomst aanleggen in alle 9 kernen binnen de gemeente. Dit betekent dat inwoners kosteloos en zonder verplichtingen aangesloten worden op het supersnelle netwerk. Harmelink: “Vroeger wilde men weten of er ontbijt bij een bepaalde overnachting zat, tegenwoordig vragen ze of er wel Wifi aanwezig is. Het is gewoon – welhaast – een eerste levensbehoefte geworden, zeker voor de jeugd. Als er geen internet aanwezig is, doe je niet meer mee.”

Met de aanleg van het glasvezelnetwerk speelt Cogas in op de almaar groeiende informatiestroom. “Er komen steeds meer digitale producten en diensten, en klanten willen hier continu over kunnen beschikken”, vertelt Piet Grootenboer, directeur Cogas Kabel. “We spelen in op deze ontwikkeling. We zijn enkele jaren geleden gestart met de aanleg van glasvezel en verwachten dat we eind oktober 2014 in de gemeente Tubbergen klaar zijn. Alle kleine kernen binnen de gemeente zijn dan aangesloten op het glasvezelnetwerk. Tevens onderzoeken we de mogelijkheden om het buitengebied te verglazen.”

Ook volgens wethouder Harmelink is het nodig dat er glasvezel buiten de dorpskernen wordt aangelegd. “Hopelijk komt hierover binnenkort meer duidelijkheid. Brussel moet namelijk nog z’n fiat geven. Want ook buiten onze dorpskernen, kijk maar naar alle bedrijvigheid, is er gewoon behoefte aan deze techniek. Samen met Cogas hebben we ons daar sterk voor gemaakt richting Zwolle en daar nog eens ingesproken over dit onderwerp. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen en nu is het afwachten wat de EU zegt over de financiĆ«le steun die de provincie geeft voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied.”

Het gaat in totaal om ruim 3.500 aansluitingen. Daaronder 88 in de kleinste kern, Manderveen. In het centrum van Tubbergen is al glasvezel gelegd.

Aannemer uit de regio
BAM Infratechniek Telecomservices, gevestigd in Ootmarsum, gaat de klus namens Cogas uitvoeren. Inmiddels is er al gestart met de voorbereidingen in Geesteren, Albergen en Langeveen.

2014-04-23-11

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen