‘Dat kan alleen in Geesteren’

Met de opening van het nieuwe dorps- en schoolplein van Geesteren, liefkozend Noaberplein genoemd, zijn nu echt alle werkzaamheden rondom dorpshuis Erve Kampboer afgerond. De omgeving heeft daarmee werkelijk een alle verwachtingen overtreffende metamorfose ondergaan.Dat benadrukte eenieder die vanmiddag aan het woord kwam tijdens de officiële plechtigheden. Daaronder ook de onthulling van de naam van het ‘kerkpad’, nu Brevierpad geheten. “Dat is niet zomaar tot stand gekomen. Dit heeft van een aantal initiatiefnemers het uiterste gevraagd”, aldus dorpsraad-voorzitter Herman Huis in ’t Veld. “In 2007 werd in diverse plaatsen gesproken over de realisatie van Kulturhusen. Dat hebben wij niet nodig, hier in Geesteren, we hebben er al één: Erve Kampboer. Een dorpshuis dat haar bestaansrecht al decennialang heeft aangetoond. Maar ook een dorpshuis dat er verscholen bij stond. Slechte zichtlijnen, een slechte infrastructuur bestaande uit diverse klinkerpaadjes, betonnen klinkers. En dat aanschurkend tegen de Aloysiusschool met een al even slechte toegang, ouders die fietsen in de modder moesten zetten, spoorbielzen, slechte hekwerkjes van diverse makelaardij. Kortom, een uitstraling van het jaar nul.”

Gelukkig voelde zich een aantal mensen uitgedaagd om er toch nog iets van te maken. “Een aantal voorgangers trokken de kar: Joop Prinsen, Paul Falkmann, Gerrit Olimulder, Johan Geuzendam en Antron Schrijver kwamen uiteindelijk met een vlekkenplan voor de dag, een zeer ruwe schets van een inrichting met daarbij een goed rapport”, zo omschreef Huis in ’t Veld vanmiddag de gang van zaken in het prille begin. “De gemeente Tubbergen ondersteunde het plan, zag de potentie ervan in. Er werd jacht gemaakt op subsidies.”

gdrk2dnjmw2mf2jrs7lzy73cj

Eind 2012 kwam er eindelijk een goed uitgewerkt plan. “De Aloysiusschool was ondertussen het wachten al beu – er waren immers al meerdere jaren verstreken – en eigenlijk had men in dat huis de hoop op een goede afloop al verloren. De school startte noodgedwongen eind 2011 een eigen initiatief op om te komen tot een betere inrichting van de speelpleinen.” Door sponsoren, klein en groot, kwam in totaal rond de €90.000 op tafel. Huis in ’t Veld: “‘Dat kan alleen in Geesteren’ werd weer een gevleugelde uitspraak die vaak voorbij kwam.” De plannen van Kulturplein en schoolplein werden vervolgens door de gezamenlijke werkgroep gecoördineerd; de uitvoering werd een gezamenlijk project. Geesteren viert daarom vandaag, geniet nog na en kijkt terug op de vele werkuren die erin zijn gestoken. Na het beweegpark Lutkeberg en de 4 Dorpsommetjes is dit het 3e project dat in de afgelopen 14 maanden afgerond is door werkgroepen van Stichting Dorpsbelang Geesteren. Een prestatie van formaat, zo mag gezegd worden.

j1yk4dkl2dsmxsj9omjszvp5u

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen