Kreste’s sluiten roemrijk tijdperk in detailhandel af

Foto:

Na jarenlang ondernemerschap in speelgoed, gereedschap, huishoudelijke artikelen, textiel en als laatste damesmode voor ‘een maatje meer’ hebben Bep en Johan Kemperink besloten om een andere weg in te slaan. Eerstgenoemde heeft afgelopen donderdag haar winkel gesloten. Ze is komende week nog wel druk met het afronden in de winkel. “Dus als er nog mensen binnen komen wandelen om even te kijken of voor een praatje, dan zijn ze – net zoals vroeger – van harte welkom”, aldus Bep.Door het sluiten van de winkel aan de Grotestraat komt er een einde van een tijdperk dat ruim 115 jaar beslaat. De opa  van Johan, Gerardus Kemperink, opende in 1898 op nummer 59 (toen een heel oud pandje) een winkel. Zijn dochters (dus de tantes van Johan), Dieka en Sien, hebben de winkel van hun vader overgenomen. Sien overleed in de oorlog, maar Dieka stond tot aan haar dood in 1972 in de winkel. Haar bijnaam, Kreste’s Dieka, was een een begrip in Tubbergen en omstreken. Tot op de dag van vandaag zeggen mensen nog steeds tegen de kinderen én kleinkinderen van Johan en Bep “Oh… ie bint van Kreste’s Dieka”.

In 1967 begon Johan – net als zijn opa en vader – met een eigen bedrijf, een gereedschapswinkel aan de Oranjestraat in Tubbergen. In 1969 openden Johan en zijn vrouw Bep Kemperink-Mensink (van oorsprong uit Dedemsvaart) een winkel met huishoudelijke artikelen aan de Grotestraat 57 te Tubbergen, direct naast de winkel van Kreste’s Dieka. De 2 winkels waren verbonden met een tussendeur.

Na het overlijden van Kreste’s Dieka in 1972 werden de 2 panden samengevoegd tot een grote winkel. Het ondernemende stel heeft vervolgens verschillende dingen gedaan. Zo openden ze in 1975 een speelgoedwinkel aan de Molenstraat, werd er een Familux-winkel overgenomen in Vriezenveen en kwam er een Zeeman textielSuper in de winkel aan de Grotestraat om zo in de behoefte naar goedkopere kleding te kunnen voorzien.

In 1997 besloot het ondernemerspaar dat het mooi was geweest en stopten met Familux, de huishoudelijke artikelen en speelgoed zaak. Een gedeelte van het pand werd verhuurd aan Marskramer. Maar nog geen 3 maanden na de sluiting van de winkel kreeg Bep, ondernemend als ze is, alweer genoeg van het ‘niets’ doen en dus besloot ze om een kledingzaak te openen voor dames met een maatje meer. Bep stond in de winkel en Johan werkte op de achtergrond mee. De zaak bleek een groot succes en dus werd er binnen een jaar de winkel alweer uitgebreid. In de jaren die erop volgenden zijn Johan en Bep opa en oma geworden van 4 kleinkinderen (Mackenzie, Dakotha, Jordy en Linda) waar ze vrijwel dagelijks met veel liefde en plezier op hebben gepast.

Nu ze de leeftijd van 67 en 69 hebben bereikt, vinden beiden dat het tijd is om nog meer te kunnen genieten van de kleinkinderen en kinderen. “Op een gegeven moment is het mooi geweest”, zo geeft Bep aan. “We hebben alles gedaan wat we wilden doen en hebben een mooi leven opgebouwd. Nu is het tijd om onze energie te verdelen over andere dingen die belangrijk voor ons zijn.” Op de vraag of ze toch nog iets anders op gaan pakken, antwoordt Johan veelzeggend “met Bep weet je het maar nooit!”.

img-20140801-wa0003

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen