Cogas gaat platteland voorzien van glasvezel

Foto: Onbekend

Cogas heeft aangekondigd het buitengebied in Twente, waaronder de gemeente Tubbergen, aan te willen sluiten op het glasvezelnetwerk. De provinciale subsidie hiervoor is eindelijk goedgekeurd door de Europese Commissie.Er is een concreet plan ontwikkeld voor de aansluiting van 20.000 adressen. Het gaat om adressen in de 9 Twentse gemeenten die aandeelhouder zijn van energie- en kabelbedrijf Cogas. Naast de gemeente Tubbergen zijn dat Almelo, Wierden, Oldenzaal, Hof van Twente, Twenterand, Dinkelland, Borne en Hardenberg.

‘Witte gebieden’
De buitengebieden van Overijssel tellen 41.000 aansluitingen en ook nog eens 150 bedrijventerreinen. Ondernemers zeggen schade te lijden door de gebrekkige internetverbinding. Ze dringen aan op een verbinding van glasvezel, want dat is dé oplossing. Internet wordt daardoor veel sneller. Maar aanleg in deze ‘witte gebieden’ is tot dusverre achterwege gebleven, omdat het niet rendabel is voor marktpartijen. In kernen kost een enkele glasvezelaansluiting ongeveer €1.000, terwijl dit in het buitengebied gemiddeld 3 keer zoveel is. Dat is niet terug te verdienen door exploitanten.

Om het gat enigszins te dichten steunt Provincie Overijssel de aanleg
van glasvezel in Twente met een subsidie van €56 miljoen. Bij 1/3 van dat bedrag gaat het om subsidie, 2/3 betreft een lening. Voorwaarde is wel dat bewoners meebetalen. De Europese
Commissie is inmiddels ook akkoord met deze vorm van overheidssteun.

Naar verwachting gaat de aanleg in het voorjaar van 2015 van start.

KPN investeert juist minder
Vanochtend werd bekendgemaakt dat KPN, ’s lands grootste aanbieder van glasvezel, juist haar investeringen in de techniek terugschroeft. Het bedrijf wil namelijk naar het goedkopere GPON (Gigabit Passive Optical Network). Bij point-to-point-verbindingen, die KPN nu gebruikt, heeft een klant een volledige glasvezelkabel tot zijn beschikking; die hoeft hij niet te delen met anderen. Bij een GPON-netwerk wordt een glasvezelkabel wel over meerdere klanten gedeeld. Daardoor is de maximale snelheid flink lager en kunnen gebruikers last krijgen van te volle netwerken. Daarnaast zet KPN meer in op ADSL.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen