Belastingdienst telt ook enkele ‘patsers’ in de gemeente Tubbergen

Foto:

Niet of nauwelijks inkomen, wel veel geld om te besteden. Enkele personen wier levensstijl niet aansluit bij hun officieel geregistreerde inkomen, de zogeheten ‘windhappers’, zijn woonachtig in de gemeente Tubbergen. Volgens de Belastingdienst zij dat er in totaal 3, verdeeld over Harbrinkhoek, Mariaparochie en Albergen. Dat maakte de zakelijke nieuwswebsite NRC Q vanochtend bekend.In de gemeente Delft woont relatief het grootste aantal mogelijke ‘windhappers’ – personen wier levensstijl niet aansluit bij de Belastingdienst bekende inkomen. Zij bezitten bijvoorbeeld een dure auto of boot, maar hebben op papier nauwelijks of zelfs geen inkomsten. Ook in Amsterdam en andere gemeenten in de Randstad is het percentage potentiĆ«le windhappers relatief hoog. Verder staan enkele Zuid-Limburgse gemeenten in de landelijke top 10.

De Belastingdienst onderzoekt het fenomeen dat zij zelf windhappers (mensen die als het ware van de wind leven) noemt al een paar jaar, met als doel belastingontduiking op te sporen. Dat begon met een zoektocht naar mensen die geen inkomsten hebben opgegeven. De resultaten daarvan werden gekoppeld aan informatie over deze mensen van andere overheidsinstanties. In totaal staan er nu 11.000 mensen op de lijst.

Regio
Enschede steekt door 166 daar wonende windhappers met kop en schouders boven de rest van Twente en Overijssel uit. Zo zijn er in Zwolle ‘maar’ 27 te tellen, in Deventer 42 en in Almelo 18. Opvallend is het aantal in Markelo, waar eveneens 27 windhappers wonen. Ook in Denekamp wonen relatief veel ‘patsers’: 10.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen