‘Noordoost-Twente voorbeeld en proeftuin voor Provincie Overijssel’

Foto:

Op uitnodiging van de gebiedsontwikkeling Noordoost-Twente bracht Commissaris van de Koning Ank Bijleveld afgelopen woensdag een werkbezoek aan het gebied om met eigen ogen enkele succesvolle projecten te bekijken. Daarbij was er ook aandacht voor de vraag wat de overheid kan doen (of laten) om deze initiatieven tot een succes te maken.De provincie Overijssel en de partners in de gebiedsontwikkeling van Noordoost-Twente zijn met de inwoners op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking, in andere verhoudingen en rollen, passend bij de nieuwe participatiemaatschappij. De regio loopt hierin voorop, en is een voorbeeld en ietwat een proeftuin voor de provincie. Tijdens het werkbezoek namen de Commissaris van de Koning samen met gedeputeerde Ineke Bakker een kijkje bij 3 burgerinitiatieven:

  • Het Bombazijn in Oldenzaal. In dit project zetten zes Oldenzalers zich in voor het herstel van oude ‘nutstuinen’. Het idee bestaat om in het bijna 200 jaar oude ambachtsgebouw een stadsbrouwerij onder te brengen.
  • Het project ‘Zichtbare Toekomst’ in Reutum. Twee schooldirecteuren zijn een pilot gestart om leerlingen meer mee te geven naar de toekomst dan alleen de citotoetsscore en rapporten. Daarbij staan de drijfveren van leerlingen centraal.
  • Het experiment Dorpsmanagement in Vasse. Vasse wil experimenteren met een systeem waarbij de dorpsbewoners zelf een belangrijke stem hebben in het ‘bestuur’ van hun dorp. Inwoners willen kijken of zij taken van de overheid zelf kunnen invullen, of hieraan een bijdrage kunnen leveren. Vrijwilligers en professionals werken daarbij samen.

“Eén van de belangrijkste uitgangspunten van de Gebiedsontwikkeling Noordoost-Twente is om zoveel mogelijk initiatief van onderop op gang te brengen. Het is de bedoeling dat deze initiatieven een bijdrage leveren aan de sociaal-economische ontwikkeling van het gebied, één van de doelstellingen van de gebiedsontwikkeling”, legde gedeputeerde Bakker uit.

Naast deze 3 projecten werden nog eens 8 projecten uit het gebied, die ondersteunt worden door in totaal 118 ambassadeurs, aangeboden aan de commissaris van de Koning Ank Bijleveld en de gedeputeerde Ineke Bakker. Een collectief gebaar dat de provincie oproept om ruimte en vertrouwen te geven aan de samenleving en zelf een stapje achteruit te doen.

Van onderop
Na afloop gaf de regio een ‘burgerinitiatieven-shopper’ aan beide bestuurders, met daarin verzoeken hoe de provincie en de andere partners in de gebiedsontwikkeling kunnen bijdragen aan de projecten. “Voor alle projecten geldt dat vrijwilligers vol energie aan de basis staan, en de intitiatieven dragen. Soms is er wat geld nodig om zaken tot stand te brengen. In andere gevallen wordt juist een beroep gedaan op de expertise van de overheid, of het netwerk van de bestuurders om bepaalde deuren (bijvoorbeeld in Den Haag) te openen”, vertelde Bjorn Grundel van Inc Merkbeleving tijdens de afsluitende bijeenkomst in ’t Eschhoes in Vasse. “Door bijvoorbeeld demografische ontwikkelingen als vergrijzing en bevolkingskrimp moeten we de komende jaren extra ons best moeten doen om dit gebied aantrekkelijk en leefbaar te houden. Er zijn volop initiatieven die hier een bijdrage aan kunnen leveren en als versneller een subsidie aanvragen. Helaas merken we dat veel energie en geld op gaat aan het aanvraagproces van een subsidie. Daarnaast maakt dat er zoveel regels en criteria zijn dat het bijna niet meer mogelijk is om iets te ontwikkelen wat hier precies aan voldoet. Mensen schrijven naar de regels toe en steken veel te veel energie in randzaken. Samen met 10 andere initiatiefnemers zijn wij van mening dat we af moeten van deze bureaucratische manier van ontwikkelen en vinden dat we een pragmatische slag moeten maken. Daarom is het wat ons betreft niet aan de overheid, regels of ambtenaren of een project wel of niet voldoet, maar is het de samenleving die de spelregels bepaalt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen