Verscholen tussen het groen aan de Zoekeweg springt de authentieke, monumentale hoeve 'Erve Deperman' direct in het oog. Sinds 1475 wordt het erf al genoemd in officiële documenten en het huidige voorhuis stamt uit 1910. Het is een boerderij waar de tijd heel lang stil heeft gestaan, maar die nu in volle glorie is hersteld.
Na vererving door Jeroen en Joke Aarnink besloot het echtpaar om de voormalige boerderij te renoveren en in te richten als boerderijkamers.
"Een spookhuis", noemde dochter Sanne viereneenhalf jaar geleden het juist verkregen erfgoed. "Enorm veel mogelijkheden", was de reactie van Joke. Lies Severt, een nicht van Jeroens vader, liet de monumentale boerderij na aan Jeroen. Van meet af was duidelijk dat er een gigantische klus op hen lag te wachten. Jeroen, werkzaam in een agrarische maatschap met zijn broer, stelde voor om de hoeve eerst op te ruimen en dan te kijken naar een eventuele invulling. "In eerste instantie dachten we erover om er een zorgboerderij van te maken", vertelt Joke in hun sfeervolle, grote boerenkeuken.
"Maar geen van beiden hebben we een achtergrond in de zorg, dus dat was toch niet handig." Er volgden gesprekken met Monumentenwacht en aanvragen voor bijdragen uit verschillende subsidiepotjes. Tekeningen waren er niet meer, daarom bracht Monumentenwacht het bouwwerk in kaart. "Inmiddels waren we er al wel uit dat we een nieuwe functie wilden geven aan het oude gebouw. Alleen al om het in stand te houden", gaat Joke verder. "Het is te mooi om er alleen van te genieten en verder niks mee te doen. De combinatie van wonen en werken trok ons wel waarop de eerste ideeën voor boerderijkamers geboren werden."
"Als je niets met zo’n monumentaal pand op hebt, moet je er niet aan beginnen", geeft Jeroen aan. Alleen de voorbereiding kostte al twee jaar tijd. Daarna begon de renovatie die al met al tweeëneenhalf jaar in beslag heeft genomen. "Vaak hoorden we anderen zeggen 'schuif de boel toch van de benen en ga nieuw bouwen'. Maar als je dat doet, ben je niet monumentwaardig," vindt de eigenaar. "Wel wilden we zelf de regie in handen houden. Dat scheelt vanzelfsprekend financieel en Joke had toch al precies in haar hoofd hoe het worden moest," knikt hij naar zijn echtgenote. Want waar Jeroen zich tijdens de 'operatie' onder meer bezig hield met slopen en zagen van bomen, bekeek Joke de bouwtechnische verrichtingen door een heel andere bril. "Altijd al verzamelde ik oude spullen. Nu had ik reden om het uit te breiden en ze een bestemming te geven. Naarmate de renovatie vorderde, groeiden ook mijn ideeën. Iedere kamer kreeg een eigen kleur en een eigen sfeer, met behoud van de monumentale elementen en heersende nostalgie. Dat vond ik erg belangrijk."
Mettertijd werden muren verplaatst, kozijnen vervangen en antieke gebinten in ere hersteld. De badkamers kregen een geheel eigen karakter door een uniek kranenontwerp dat Joke samen met medewerkers van Loohuis Installatie bedacht. Niet slechts het bedenken, ook de uitvoering van haar plannen gebeurde grotendeels door Joke. Een styliste had ze niet nodig en de kwast nam ze ook zelf ter hand. De deel beneden is ingericht als gezelschapsruimte waar tevens het ontbijt gebruikt kan worden. Boven werden vier slaapkamers met aangrenzende badkamers gerealiseerd en beneden een extra kamer voor minder validen. Op de zolder bevindt zich een multifunctionele ruimte die mogelijkheid biedt voor vergaderingen of presentaties. Inmiddels lopen de overnachtingen goed en is het erf aangesloten bij verschillende instanties zoals Erfgoed Logies, Twente Logies en de VVV.
Erve Deperman doet van binnen en buiten aan als een sprookje met een gelukkig einde. Toch is dat einde nog niet in zicht. Er zijn namelijk plannen om de hooischuur te renoveren. Omdat er nog altijd een agrarische bestemming op het landgoed zit, wil Jeroen deze tak ook voortzetten. Joke, die voorheen werkte in de horeca en als winkelverkoopster, steekt nu haar tijd voornamelijk in 'de zaak'. Joke: "De kinderen, Dirk van 22 jaar en Sanne van 20, zijn inmiddels volwassen. Ik kan mijn eigen tijd indelen en maak alles zelf schoon. Er is altijd wel wat te doen en wensen moet je houden. Als ik nu rondkijk, zie ik een echt droomhuis met een gemoedelijk, nostalgisch en toch eigentijds verblijf voor de gasten. We zijn ontzettend tevreden over het resultaat en voelen ons bevoorrecht dat dit op ons pad kwam. En ergens weten we zeker dat ook Lies het prachtig zou hebben gevonden."