Spoorloos verdwenen standbeeld van een klootschieter wordt eindelijk vervangen

Foto:

Aanstaande zaterdag zal in het gemeentehuis van Tubbergen de nieuwe ‘Klootschieter’ worden onthuld. Dit laat Silke Tulk namens de Nederlandse Klootschietersbond weten. Het oude beeld van de klootschietende man stond sinds 1992 op het gemeenteplein in Tubbergen, totdat het in de zomer van 2011 van de sokkel werd gezaagd en spoorloos verdween.

De Tubbergse kunstenaar Harry Lenferink, die ook het oude kunstwerk heeft gemaakt, is verantwoordelijk voor dit nieuwe kunstobject dat de hal van het gemeentehuis zal sieren.
Cadeautje
Wijlen burgemeester Smal van de gemeente Tubbergen was erg betrokken bij de klootschietsport en in zijn regeerperiode werd hij dan ook ‘de president van het klootschieten’ genoemd. In 1992, bij zijn aftreden, kreeg hij een bronzen beeld van een klootschieter aangeboden. Dit beeld heeft jarenlang het plein voor het gemeentehuis gesierd. In de zomer van 2011 werd het echter van de sokkel gezaagd en gestolen. Omdat er geen mal van het beeld was gemaakt kon het beeld niet opnieuw worden gegoten.
de-klootschieter-2
Nieuw beeld
De Tubbergse kunstenaar Harry Lenferink, de maker van het eerste bronzen klootschietbeeld, besloot met zijn echtgenote een nieuw symbool voor de klootschietsport te maken. Dit bronzen beeld zal de titel ‘kracht en snelheid’ dragen. Het beeld bestaat uit een gepolijste bal – de kloot – in een gebogen zuil, verankert in graniet. Dit beeld geeft de krachten van de sporter weer, die nodig is om de kloot een zo groot mogelijke afstand te laten overbruggen.
IBA
Leden van de International Bowling Assosiation, het Europees overkoepelend orgaan van de klootschietsport, zullen aanstaande zaterdag in Tubbergen aanwezig zijn bij de onthulling van dit beeld. De leden van de IBA zijn in Nederland om te vergaderen over het Europees Kampioenschap van 2016, wat in Reutum gehouden wordt.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen