Vechten met respect voor elkaar

Foto:

Kickboksen. Het is een van de snelst groeiende sporten in Nederland op dit moment. Toch leidt deze vechtsport in de gemeente een redelijk anoniem bestaan. Tubbergenaren Jordy Nduwimana (18) en Olivier Gillis (16) zijn sinds afgelopen zomer begonnen met kickboksen en zijn razend enthousiast. Jordy: “Het is zonde dat het overgrote deel van de mensen kiest voor de voetbal of volleybal, er is zoveel meer dan dat.”

Kickboksen is een sport waarbij de stoten van het boksen gecombineerd worden met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Via een vriend werd Jordy getipt dit eens te proberen. Na het volgen van een aantal gastlessen was hij om en bracht vervolgens Olivier op diezelfde gedachte. Tegenwoordig trainen de heren tweemaal per week bij Studio Sport en zijn daarnaast lid van ‘Scorpion Gym’ in Almelo. Naast individuele trainingen komen ze sinds kort ook in wedstrijdverband uit voor deze vereniging. 
Rustgevend en respectvol, het zijn geen termen die je snel koppelt aan een vechtsport, maar toch ziet Olivier dit als kernwaarde. “Je maakt jezelf sterker, ook op het mentale vlak. Ik merk dat ik nu veel rustiger ben. Je slaat alle frustratie er letterlijk af, dat brengt zoveel rust in je hoofd en het is ook goed voor je zelfvertrouwen.” “Door kickboksen leer je respectvol met elkaar om te gaan”, vult Jordy aan. Olivier: “Het is totaal niet bedoeld om agressie op te wekken. Onlangs heb ik een documentaire bekeken over een jonge kickbokser die veel werd gepest maar dankzij de sport het respect bij zijn leeftijdsgenoten heeft afgedwongen.” Dit geeft de charme en maatschappelijke functie van het kickboksen weer, dat helaas onderbelicht blijft door de reeks negatieve incidenten van de afgelopen jaren.
Maandenlang hebben beide jongens getraind om een ijzersterke conditie op te bouwen en verschillende trap- en stootbewegingen onder de knie te krijgen. Enkele weken terug mochten ze de verrichte trainingsarbeid manifesteren tijdens Fight for Delight, een landelijk kickboksgala die in Almelo werd georganiseerd. Helaas werden zowel Olivier als Jordy na het eerste gevecht uitgeschakeld, maar blijven beide positief. “We zijn een prachtige ervaring rijker geworden en hebben ontzettend veel geleerd”, verteld Jordy. “Natuurlijk zijn er een aantal punten die beter konden, maar bovenal zijn we trots op wat we gepresteerd hebben. De adrenaline gierde door het lijf”, licht Olivier toe. “De zenuwen spelen een behoorlijk grote rol wanneer je voor het eerst de ring instapt. Hierdoor was het erg lastig om gecontroleerd te vechten en je beoogde tactieken uit te voeren.”
Ondanks de recente nederlaag zijn de jongens vastbesloten door te gaan. Ze bevinden zich nu in de N-klasse (nieuwelingen) en proberen hiervandaan zich op te werken naar de C, B of A klasse. Op middellange termijn willen ze graag aan meer toernooien gaan deelnemen. Hiervoor zijn ze het er over eens dat ze meer moeten gaan trainen en veel moeten leren om hier goed voor de dag te komen. Of ze bekend willen worden? “Zoiets moet vanzelf gaan, als je maar goed presteert”, luidt hun messcherpe reactie.