‘Vasse kroop door het oog van de naald’

Foto: HCR Tante Sien

Een regelrechte veldslag tussen 250 rechts-extremisten en hun linkse tegenhangers in het idyllische grensplaatsje Vasse. Geen inwoner die daar met een haar op z’n hoofd aan wil denken. Toch was bijna zover gekomen. Dat is namelijk waar de Duitse Kriminalpolizei, vergelijkbaar met de recherche in Nederland, het management van Tante Sien afgelopen week voor waarschuwde nadat ze aan de bel hadden getrokken bij een aantal officiële instanties.

Afgelopen week werd door een welbespraakte Duitse meneer een redelijk plausibel verhaal opgehangen betreffende een op handen zijnde 25e verjaardag van zijn broer. Daar hij in de maand ervoor al per mail contact had gezocht, werd het verhaal nog realistischer. Toch bleef er een vorm van twijfel bestaan. Nadat ze een signaal kregen van één van hun medewerkers over de situatie in Losser, waar burgemeester Sijbom een verbod tot optreden had opgelegd. De situatie leek verdacht veel op die van Tante Sien. Naar schijnt proberen ze dat vooral in de grensstreek, van Groningen tot het zuiden des lands. Ze weten natuurlijk wel dat ze dan niet iemand met hakenkruizen in de nek of iets dergelijks moeten langsturen leggen Oscar Damen en Wouter Lagerwaard uit. “Toch hadden we er geen goed gevoel bij. Het leek eigenlijk wel net een beetje té makkelijk. Moeilijk om uit te leggen, maar niettemin zijn we eens op internet gaan kijken. Verbazingwekkend hoe makkelijk, als je weet waar je naar op zoek bent, veel informatie verkrijgt. Zeker de diverse YouTube-filmpjes beloofden niet veel goeds.”

’s Morgens werd gelijk aan de bel getrokken bij de gemeente, de regiopolitie en contact gelegd met de Kriminalpolizei in Duitsland. “Deze waren binnen 3 kwartier na ons al bij ons. Wat bleek nou? Ze waren al in volle paraatheid vanwege het dreigende muziekoptreden. Maar waar dat zou plaatsvinden was voor hen nog niet duidelijk. Die rechercheur had een paar ordners bij zich en daaruit bleek al snel dat de Duitser inderdaad namens de band een zaal bij ons besproken had”, leggen beide hoteleigenaren uit. “We konden hem zo aanwijzen op een foto. De recherche was heel blij dat we gebeld hadden.”

De Kriminalpolizei nam de zaak hoog op en had reeds met de regionale politie gebeld om hen op de hoogte te stellen van de informatie waar zij over beschikten. Tijdens hun bezoek kwam ook een medewerker van de gemeente langs om in persoon de situatie en de strategie te bespreken. Gesteund door de agenten van de oosterburen werd er gelijk geschakeld om de gelederen te sluiten.

Zelf melding gedaan

Hoewel je als ondernemer natuurlijk zelf verantwoordelijk bent voor de gasten die je in huis haalt, bleek bij diverse instanties in de regio de situatie wel degelijk bekend. Echter, van een officieel statement of een waarschuwing is het helaas niet gekomen. “Totdat we vrijdags, een dag na onze melding bij bovengenoemde instanties, opeens een brief op de deurmat kregen waarbij we gewaarschuwd werden voor Kategorie C. Toen zakte onze broek echt tot aan de enkels af. Nu opeens wel, een dag voor het geplande optreden en een dag nadat wij ze gemeld hebben dat ze niet welkom waren.”

Volgens de Kriminalpolizei is het nog niet eens het publiek dat op een optreden afkomt, maar het trekt – zodra het breder bekend wordt – ook de tegenstanders van hun gedachtegoed aan. Damen en Lagerwaard: “Dan krijg je een confrontatie tussen beiden kampen waar je ‘u’ tegen zegt. De gevolgen zijn dan niet te overzien.”

Landelijk meldpunt

Damen en Lagerwaard blikken naar eigen zeggen terug op een zeer bewogen week. “Het voelt als een achtbaan waar je in zit. De afgelopen 4 jaar loop je je bij wijze van spreken het vuur uit de schoenen voor je zaak, met z’n allen. Dan overkomt je zoiets en vraag je jezelf af waar het mis is gegaan. We twijfelen dan zeker ook aan onszelf. Waarom zagen we het niet direct in dat het ‘misse boel’ was? Hadden we misschien iets anders moeten doen? Dat soort dingen ga je je dan afvragen.”

Vanuit de officiële kanalen in Nederland heeft het Vasser etablissement van tevoren geen duidelijk signaal ontvangen op te passen voor de desbetreffende band, Kategorie C. “Dat is voor ons reden om te pleiten voor een soort signaleringsmiddel, bijvoorbeeld vanuit Koninklijke Horeca Nederland. Gewoon uit voorzorg. Je kunt de zaak wel sluiten als je zoiets overkomt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen