Start van weerbaarheidstraining voor kinderen

Astrid Wessling, Sophie Derkman, Kees Barendsen
Astrid Wessling, Sophie Derkman, Kees Barendsen
Foto: Stichting Welzijn Tubbergen

Gepest op het schoolplein, gestalkt via internet of lastig gevallen worden door vreemde mensen. Kinderen krijgen er al op vroege leeftijd mee te maken. Om kinderen om te leren gaan met dit soort situaties, wordt vanaf 13 april weerbaarheidstraining gegeven in het Kulturhus in Denekamp.

Deze trainingen werden in het verleden al verzorgd door Stichting Trimaran, maar deze stichting werd afgelopen jaar opgeheven door de gemeente Dinkelland. De vraag ernaar bleef echter bestaan. Deze vraag gaat Stichting Welzijn Tubbergen nu opvullen door zowel in Denekamp als in Tubbergen weerbaarheidstrainingen aan te bieden. Wanneer precies het in de gemeente Tubbergen gegeven wordt, is op dit moment nog niet bekend.

Handelen in ongewenste situaties

De weerbaarheidstraining voor kinderen van 9 t/m 12 jaar wordt het hele jaar door gegeven; iedere maandag van 15.15 tot 16.15 uur voor de jongens en van 16.15 tot 17.15 uur voor de meisjes. Kinderen kunnen op elk moment van de training instappen en de eerste les is gratis. Aanmelden is niet nodig. Tijdens de weerbaarheidstraining leren ze wat ze moeten doen als ze in een ongewenste situatie terecht komen. Dat doen ze onder ander door eenvoudige en direct toepasbare handelingen te leren. De kinderen leren:

  • voor zichzelf op te komen;
  • hun sociale vaardigheden te vergroten;
  • werken aan hun houding en hun (zelf)vertrouwen;
  • zichzelf te zijn;
  • hun motoriek te verbeteren.

Geïnteresseerden kunnen aanvullende informatie opvragen via [email protected].

Kom op voor jezelf!

Door deze trainingen worden kinderen zich bewust van hun eigen kracht volgens de methodiek van ‘Kom op voor jezelf!’. Weerbaarheidstrainers Astrid Wessling en Sophie Derkman geven de trainingen en volgden hun opleiding bij Kenniscentrum Weerbaarheid.

De methodiek ‘Kom op voor jezelf!’ gaat uit van de systeembenadering, waarbij onderwijs, kinderen én ouders nauw met elkaar samenwerken. Stichting Welzijn Tubbergen is dan ook actief bezig om scholen en andere organisaties te betrekken bij de weerbaarheidstrainingen.

Cursus weerbaarheid voor ouderen

Naast weerbaarheid voor jongeren, start Stichting Welzijn Tubbergen dit jaar ook met een cursus weerbaarheid voor ouderen in Tubbergen. In samenwerking met de Seniorenraad en de plaatselijke KBO’s wordt dit programma ontwikkeld en later uitgebreid naar Dinkelland. Tijdens de cursus leren ouderen zich te weren tegen criminaliteit zoals insluiping en oplichting. Hoe ga je om met mensen die babbeltrucs toepassen aan de voordeur?

Stichting Welzijn Tubbergen

Stichting Welzijn Tubbergen is een sociaal ondernemende welzijnsorganisatie door in te spelen op de behoeften uit de samenleving en oplossingen op maat aan te bieden. Daarnaast biedt Stichting Welzijn Tubbergen ook eigen producten aan, waaronder personenalarmering, Tafeltje Dekje en nu dus ook weerbaarheidstrainingen.

Kees Barendsen is interim-directeur van de stichting en werkt samen met bestuur en team aan de doorontwikkeling van de organisatie en uitbreiding van de dienstverlening. “De ambtelijke samenwerking Noaberkracht bezint zich dit jaar op de invulling van het welzijnswerk vanaf 2016. Ook wij bepalen momenteel onze strategie en daar past Noaberkracht als werkgebied erg goed bij. Vandaar dat we nu ook in Dinkelland producten en diensten aanbieden. We verwachten daarmee in te spelen op de behoeften van de inwoners”, laat Barendsen weten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen