Buurtsportcoaches geven ‘natte gymlessen’

Foto: Redactie

Onlangs hebben een viertal directeuren van TOF basisonderwijs in zwembad De Vlaskoel kennisgemaakt met het nieuwe concept SWIM@school. Dit concept wordt momenteel als pilot uitgevoerd door de buurtsportcoaches voor en met basisschool De Marke. Nadien is er een presentatie door de buurtsportcoaches aan een aantal directeuren verzorgd met als doel het aanbod voor volgend jaar aan hen kenbaar te maken.

Momenteel wordt er op 6 van de 10 basisscholen in de gemeente Tubbergen door de buurtsportcoaches invulling gegeven aan het gymonderwijs (GYM@school). Hierbij wordt er eens per 4 weken een sport geïntroduceerd en de leerkrachten kunnen met de aanwijzingen en het materiaal daarna zelf de lessen verder verzorgen. Ook komt het regelmatig voor dat er kader van een sportvereniging binnen deze lessen komt om extra ondersteuning geven of een les zelf te verzorgen. Bij alle deelnemende  scholen en verenigingen slaat dit concept goed aan.

‘Zwaan kleef aan’

Er wordt gekeken of er nog meer scholen en verenigingen aan willen haken. Daarbij wordt er ook bij omliggende gemeenten naar succesformules gezocht, zoals bij Hengelosport. Daar nemen alle 33 basisscholen deel aan een sportprogramma bestaande uit GYM, SWIM, EVENT en TOURNAMENT. GYM en SWIM worden binnen dit programma door alle basisscholen het meest afgenomen. Hier richten de buurtsportcoaches de komende jaren ook voornamelijk op. Zij willen de gymlessen graag kwalitatief en kwantitatief versterken en ook vernieuwingen invoeren. Swim is een van deze vernieuwingen. Niet zomaar baantjes trekken om een slag aan te leren, maar volgens de versie 2.0. ook wel de ‘natte gymlessen’ genoemd. Kinderen leren op een speelse manier zich beter te redden in het water ook tijdens onverwachte situaties. Denk hierbij aan door het ijs zakken of iemand redden uit het water.  Vragen die hierbij praktisch beantwoord gaan worden zijn onder andere:

  • Hoe kun je het beste uit het water komen als je door het ijs bent gezakt?
  • Hoe ziet een wak er van onder het wateroppervlakte eruit?
  • Wat moet je doen als iemand onderkoeld is?

Tevens zullen er ook andere bewegingsvormen worden aangeleerd, dan tijdens de normale gymlessen. Kortom, de Buurtsportcoaches zien dit als meerwaarde om kinderen op verantwoorde manier in het water hun grenzen te verleggen, meer zelfvertrouwen te geven, zorgen voor de veiligheid voor jezelf en de ander en natuurlijk plezier te laten beleven.

Succesvolle pilot

Er is al een pilot gegeven aan De Marke en de directrice is heel enthousiast. Zij geeft aan dat goed is voor de school en de kinderen. Ze wil hier volgend jaar graag weer verder mee gaan. Ook ouders van de school geven aan het mooi en waardevol te vinden dat de kinderen in de midden en bovenbouw nu ook via de gymlessen geprikkeld worden, in nieuwe situaties.

De buurtsportcoaches hopen dat andere scholen hier ook enthousiast door worden en graag gebruik willen maken van dit aanbod.2015-03-10 14.38

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen