Kinderhoofdjes in Tubbergen onder de loep van ‘luizenbrigade’

Foto: Wikipedia

Aanstaande maandag staan een aantal vaders en moeders van kinderen die naar de Wiekslag gaan, met speciale kammen en andere hulpmiddelen gereed om alle leerlingen van deze Tubbergse basisschool te controleren op luizen. Dit om het hoofd te bieden aan de haast niet uit te bannen en nauwelijks zichtbare hoofdluis.

De zogeheten ‘luizenbrigade’ kan overigens nog wel wat vrijwillige krachten gebruiken. Niet alleen op school, maar ook thuis moeten kinderen na deze meivakantie gecontroleerd worden op eventueel aanwezige bloedzuigers. Dat laat de schoolleiding weten in een nieuwsbrief naar alle ouders.

Meisjes vaker een prooi

Scholen, en dan met name het lager onderwijs, staan bekend als besmettingsbron van hoofdluizen. Vooral kinderen tussen de 8 en 12 jaar hebben er vaak last van: maar liefst 17% van deze leeftijdsgroep. Gemiddeld heeft circa 9% van de onderzochte groep hoofdluis.

RIVM-expert DesirĂ©e Beaujean: “Hoofdluis blijkt vaker voor te komen bij meisjes (7%) dan bij jongens (2%). Mogelijk komt dit doordat meisjes gemiddeld langer haar hebben dan jongens, want bij lang haar lijk je meer kans te hebben op hoofdluis. Van de meisjes met lang haar heeft 15% hoofdluis. Voor halflang haar geldt dat 9% van de meisjes hoofdluis heeft. Slechts 4 procent van de meisjes met kort haar heeft hoofdluis.”

Zonder ingrijpen kunnen hoofdluizen zich snel verspreiden. “Regelmatige controle is daarom belangrijk. Is er luis ontdekt, dan moet je meteen ingrijpen. Kam twee weken lang elke dag het haar door met een fijntandige kam. Eventueel met een hoofdluismiddel”, aldus Beaujean.

Vrijwillige krachten gezocht

Mochten vaders/moeders tijd hebben om komende maandag te helpen, kunnen zij zich om 08.30 uur melden. “Ook al kunt u niet alle keren in het schooljaar toch graag aanmelden bij de luizenbrigade; we zijn blij met elke hulp op elk moment dat de controles er zijn. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw hulp. Dus ook ouders die zich niet hebben opgeven, maar toch een uurtje tijd hebben, zijn van harte welkom”, aldus de bestaande ‘luizenbrigade’, directie en team van leerkrachten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen