Japanse verpleegkundigen onder de indruk van werkwijze Buurtzorg Tubbergen

Foto: Redactie

Gisteren trokken 2 Nederlandse verpleegkundigen van Buurtzorg Tubbergen op met 2 Japanse om hen te laten zien hoe de thuiszorg in ons land geregeld is. Per fiets gingen zij allen, onder begeleiding van een tolk, naar enkele cliënten in de gemeente Tubbergen.

Ook namen Annie Lammerink en Rinette ten Bos hun buitenlandse gasten mee naar zorgboerderij Erve Tijhuis in Langeveen. “De dagbesteding was daar op dat moment aan de gang. Ze waren in de tuin aan de gang, bloemen poten. En we hebben bij de kalfjes in de wei gekeken”, legt Ten Bos uit.

Informeler

Waar de zorg in Japan vooral gericht is op medische handelingen, is de Nederlandse aanpak gefocust op ‘ontzorgen’. Daarnaast is de sfeer veel gemoedelijker, een stuk informeler, zo laat Ten Bos weten. “De Japanners waren heel enthousiast, in het bijzonder over onze informele manier van zorg aanbieden. Het viel hen op dat cliënten heel blij zijn. Weet je, de thuiszorg is in Nederland wat beter dan in Japan. Daar zijn het veelal instellingen, vergelijkbaar met de bejaardenhuizen die je hier in het verleden had. Maar een heel klein percentage van de mensen daar sterft thuis. In het ziekenhuis is dat maar liefst 80%. Hier proberen we de mensen zoveel mogelijk thuis te verzorgen.”

Buurtzorg in Japan

Buurtzorg werkt al 5 jaar samen met zorgorganisaties in Japan. Directeur Jos de Blok is zelf enkele keren in Japan geweest om te vertellen over de werkwijze van Buurtzorg. De voorbereiding in Japan voor het beginnen met thuiszorg volgens het model van Buurtzorg is nu in een vergevorderd stadium. Binnen een paar jaar beginnen in het Aziatische land naar verwachting zo’n 500 teams. Ten Bos: “Bezuinigingen spelen in Japan ook een grote rol wat de omslag betreft. Japan wil echt de omslag maken naar zorg bij mensen thuis. Ze kijken hier een beetje de kunst af, zou je kunnen zeggen. Deze verpleegkundigen waren hier nu voor de tweede keer.”

E-care

De 2 Japanners kregen ook algemene informatie over de gezondheidszorg in ons land. Gistermiddag brachten ze een bezoek aan E-care, de ict-organisatie achter Buurtzorg. En vandaag zullen ze in Albergen enkele plekken bezoeken. “Ze zijn in totaal 1 dag in de gemeente Tubbergen. Ook gaan ze nog naar Nootdorp, waar de omgang met cliënten toch wat anders is dan hier op het platteland in Twente. Het is namelijk overal weer een beetje verschillend. Toen we de ronde maakten, kregen we – nadat we de zorg aangeboden hadden – een kopje koffie met een beschuitje kaas. En elders kregen we er een krentenwegge bij. Dat is echt niet overal zo in Nederland”, vermoedt Ten Bos. “Vooraf hadden we via Google Translate uitgezocht hoe we de Japanners konden begroeten. Maar met de tolk erbij ging het bijna vanzelf, daar waren we heel blij mee.”2015-05-19 10.01

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen