Lean en Thirza in actie voor Ethiopische gehandicapten

Foto: Redactie

Ervaring opdoen in het buitenland, en dan het liefst i.c.m. ‘iets goeds’ doen voor de mensen daar. Dat is in het kort het reisdoel van Lean Braakhuis (17) en Thirza Lammerink (17), beide woonachtig in Tubbergen en studerend aan het ROC in Enschede. “Die in het Twente-stadion”, verduidelijkt Thirza. “Er zijn er daar meer, maar deze heeft een wel heel bijzondere locatie – natuurlijk.”

In de herfstvakantie is het zover en tot die tijd moeten de 2 meiden zich ‘kwalificeren’ bij de organisatie, een goed doel dat zich richt op lichamelijk en geestelijk gehandicapten in Ethiopië. Die worden daar ernstig gestigmatiseerd en achtergesteld. “De ervaring van een verre reis is vanzelfsprekend erg fijn, een uitdaging. We willen allebei graag wat van de wereld zien, kijken hoe de mensen zich er redden. Maar waarschijnlijk is de gehandicaptenzorg daar niet net zo goed is als in Nederland”, verwacht Lean.

Op dit moment zijn Lean en Thirza druk met het inzamelen van geld voor hun trip. Zo brengen ze regelmatig door de Kleibakker gesponsorde puddingbroodjes aan de man bij Tuincentrum Heerdink op koopzondagen en ook nog broodjes knakworst of, als het wat warmer weer is, tegen inkoopprijs bij Plus Reinerink gekochte waterijsjes in de lespauzes bij Canisius Tubbergen. “Gewoon op plekken waar het druk is, waar veel mensen komen zoveel mogelijk verkopen om centen te verdienen voor de reis’, legt Thirza uit. “Dat gaat best goed, eigenlijk iedere keer weer. Moet ook wel, want die €1.500 voor de reis en het verblijf – wat we per persoon inzamelen – is natuurlijk best veel geld. Binnenkort is het moment waarop we de tussenstand door moeten geven. Halen we het of niet? Best wel spannend…”

The Ethiopia Xperience is een initiatief van stichting Respo International voor scholieren, studenten en leden (15-25 jaar) van sportverenigingen. De deelnemers helpen de Ethiopiërs met sporten. Maar hoe het daar precies zal zijn, is nog wel een grote verrassing. Lean: “We hebben stage gelopen bij het Dagaktiviteitencentrum (DAC) Tubbergen. Die mensen staan uit zichzelf zo enorm positief in het leven, echt fantastisch om te zien en mee te maken. Dat is de enige ervaring die we hebben op dit vlak. Geen idee of dat daar in Ethiopië ook zo is, maar daar hoop ik achter te komen.”

Reacties