NAM legt injectie olieafvalwater volledig stil

Boortoren te Schoonebeek
Foto: Flickr Creative Commons / Henk-Jan van der Klis

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft vandaag de olieproductie in het Drentse Schoonebeek volledig stilgelegd. Dat betekent ook dat er geen afvalwater meer naar Twente wordt getransporteerd.

Aanleiding is dat de resultaten van een uitgebreide inspectie van de pijpleiding, die het zoute afvalwater vervoert dat vrijkomt bij de olieproductie, laten zien dat de leiding op meerdere plekken van binnenuit is aangetast. Hoewel er geen lekken zijn geconstateerd, stopt de NAM toch het transport van afvalwater naar Twente.

Het bedrijf heeft het Staatstoezicht op de Mijnen op de hoogte gebracht over het resultaat van de inspectie en is met de toezichthouder in gesprek over het voorgestelde plan van aanpak.

Inspectie na ontdekken van lek

De NAM inspecteerde de pijpleiding nadat een grondgebruiker op 16 april een lek ontdekte op een akker bij de buurtschap Holtheme in de gemeente Hardenberg. Het lek ontstond door microbiologische activiteit die het staal van binnenuit aantastte. Het lek is inmiddels gerepareerd.

De NAM hield daarna een geslaagde druktest. Ook voerde het bedrijf een reinigingsprogramma uit om de bacteriƫn te verwijderen. Verder stuurde de NAM een meetsonde door de pijpleiding die de binnenkant minutieus onderzocht. De data uit deze sonde is nu geanalyseerd en geeft aanleiding om de pijpleiding uit bedrijf te nemen. De pijpleiding vervoert het afvalwater naar Noordoost-Twente, waar het in de bodem wordt gepompt.

Dinkelland en Tubbergen blij met stilleggen activiteiten NAM

De gemeentebesturen van Tubbergen en Dinkelland zijn blij met het stilleggen van de activiteiten van de NAM en ervan overtuigd dat als de bevolking niet aan de bel had getrokken, het voorval in de doofpot was beland. “We volgen het onderzoek nauwgezet en houden nadrukkelijk de vinger aan de pols, vooral ook voor de gezondheid van onze inwoners”, laten de wethouders Steggink (Dinkelland) en Volmerink (Tubbergen) weten. “Want uit het feit dat de activiteiten worden stilgelegd blijkt dat er toch wel echt iets aan de hand is.”

Reacties