Oude Alink neemt met trots afscheid van scholengemeenschap Canisius Tubbergen

Foto: Redactie

Op 1 september komt er een eind aan het dienstverband van René Oude Alink (63) bij Sg. Canisius Tubbergen. Sinds 1977 is hij in dienst van de school, destijds nog de Dr. Schaepman MAVO. Hij begon als leraar gymnastiek en werd in 1996 locatiedirecteur, na de fusie met Sg. Canisius Almelo in 1993. “Vanaf de eerste dag ben ik met plezier naar mijn werk gegaan.”

Oude Alink rondde in 1975 de opleiding tot gymleraar af. In 1977 begon hij als docent, eerst op een middelbare school in Vriezenveen, zijn woonplaats. Nog datzelfde jaar begon hij met werken op de Dr. Schaepman MAVO. Uiteindelijk werd hij in 1987 zelfs benoemd tot plaatsvervangend adjunct-directeur. Een half jaar later zat hij definitief in de directie.

De werkomgeving werd een kantoor in plaats van een gymzaal. “De beginjaren waren lastig. Op dat moment vond ik het jammer om niet meer in de gymzaal te staan”, aldus Oude Alink. In het begin probeerde hij het nog te combineren, maar dit bleek in de loop der tijd niet meer mogelijk. Spijt heeft hij nooit gehad van deze keuze. “Hiermee koos ik voor een stukje zekerheid. In die tijd liep het leerlingenaantal terug en ik stond als jonge gymleraar laag op de afvloeiingslijst.”

Flexibele pensionering

Oude Alink gaat gebruik maken van de BAPO-regeling, een flexibele pensionering. “Ik heb mijn vrije tijd gespaard. Ik kon als directeur toch geen dag vrij nemen, want wie zou mijn taken dan overnemen? Dus door de regeling kan ik straks mijn spaarpotje met vrije tijd opmaken.” Twee jaar geleden begon hij te denken over een eventueel vervroegd afscheid. “Eigenlijk zijn er 2 ijkpaaltjes. Namelijk dat ik in juni 40 jaar in dienst van de overheid ben en dat mijn vrouw en ik in augustus 40 jaar getrouwd zijn. Daarom zie ik 1 september als een mooie datum om te stoppen.” Toch weet de ervaren directeur dat hij zijn baan gaat missen. “De eerste nacht na mijn besluit heb ik gruwelijk slecht geslapen, want dan besef je: het is echt, ik ga stoppen.”

Het onderwijs is continu in beweging

Oude Alink loopt al jaren mee in het onderwijs en hij zag grote veranderingen plaatsvinden. De school is gegroeid qua directieleden, qua docenten en zeker qua leerlingen. Dit zorgde ervoor dat de taken beter verdeeld zijn in de loop der jaren. “In het begin behoorde alles tot je takenpakket. Ik bestelde bijvoorbeeld de krijtjes, gaf voorlichting aan de basisschool en maakte de roosters.”

In zijn tijd als directeur maakte hij van dichtbij de kwestie van de nieuwe sporthal in Tubbergen mee. Sg. Canisius was hierin een belangrijke spil. “Het begint een eindeloos verhaal te worden. Wij zijn verantwoordelijk voor het onderwijs, maar dan moeten we wel onderwijs kunnen geven in een gebouw.” Momenteel worden er in de winter te weinig gymlessen gegeven op Sg. Canisius, omdat de school slechts één gymzaal heeft, terwijl het recht heeft op drie gymzalen. Oude Alink: “Ik vind het jammer dat de gemeente Tubbergen niet de verantwoordelijkheid  neemt in deze kwestie, daar zijn de leerlingen de dupe van.”

Trots overheerst

“Ik kijk tevreden terug op de periode sinds de fusie in 1993. Er is een mooie, stabiele school ontstaan in een goed gebouw. Telkens is het leerlingenaantal licht gegroeid en is er een enthousiast en hard werkend team van collega’s, waarmee ik heb mogen werken”, aldus de aftredende locatiedirecteur.

Persoonlijk kijkt hij met heel veel plezier en trots terug op zijn eigen loopbaan. “Het mooie vind ik het omgaan met mensen, met name jonge mensen. Er zit geen aan- en uitknop op mensen, zoals bij een laptop. Dat maakt het onderwijs mooi.” Tot slot benadrukt Oude Alink het belang van een middelbare school in Tubbergen. “De gemeente Tubbergen moet enorm trots en zuinig zijn op de school, want dat houdt leven in de brouwerij. De school houdt jeugd en kader binnen de gemeente en dat is ontzettend belangrijk.”

Reacties