Buitengebied gemeente Tubbergen krijgt met voorrang glasvezel

01 jul 2015, 17:46 Nieuws
2015 07 01 16
Redactie
Cogas gaat vanaf het 3e kwartaal van 2015 glasvezel in het buitengebied van de 9 gemeenten in haar verzorgingsgebied aanleggen. Deze aandeelhouders hebben over de randvoorwaarden en uitgangspunten overeenstemming met het bedrijf bereikt.
"In verschillende sectoren wordt het beschikbaar hebben van breedband internet steeds belangrijker. In onder meer de zorg, het onderwijs, bedrijven en de agrarische sector hebben steeds meer toepassingen goed werkend breedband nodig", aldus wethouder Tom Vleerbos. Initiatieven gericht op de aanleg van breedband worden door gemeenten ondersteund.

Minimaal 50%

Cogas heeft de ambitie om de buitengebieden van Twente en delen van Salland te voorzien van glasvezel. De aanleg van glasvezel in kernen, waar Cogas eigenaar van een coax-infrastructuur is, is bijna afgerond. "De aanleg start als in ieder geval 50% van de inwoners in het buitengebied diensten gaat afnemen via glasvezel", hield directeur Piet Grootenboer vanmiddag zijn gehoor in Reutum voor. "Omdat het gebied te groot is om in één keer aan te leggen, wordt fasegewijs de vraagbundeling en realisatie opgepakt. Hierbij wordt begonnen in de gemeente Tubbergen."
Vanaf 17 augustus start Cogas de vraagbundeling. Naar verwachting neemt de realisatie voor het hele gebied circa 2 jaar in beslag. Niet alle adressen in het buitengebied van de gemeente Tubbergen vallen in verzorgingsgebied 1, de eerste groep die de mogelijkheid krijgt om glasvezel af te nemen. "Gewoon om het makkelijk te maken", zei Grootenboer met enig sarcasme.
In totaal zijn er 6 verzorgingsgebieden die gefaseerd glasvezelverbindingen aangeboden krijgen. Inwoners van de gemeente Tubbergen die binnen verzorgingsgebied 1 vallen krijgen al deze of volgende week een brief thuis met meer informatie. Ook zullen er een viertal bijeenkomsten voor bewoners georganiseerd worden, nog afgezien wat lokale dorpsraden en dergelijke qua ondersteuning en informatievoorziening bieden.

Kosten zo laag mogelijk

Ondanks de in eerste instantie verlokkende aanbieding van de provincie Overijssel om mee te betalen, in de vorm van een subsidie voor het realiseren van een aansluiting, heeft Cogas uiteindelijk tòch besloten er geen gebruik van te willen maken. "Het bleek gewoon niet interessant", besloot Grootenboer. "Waarom doen we het niet gewoon zonder, zo vroegen we ons op een gegeven moment af. Daar hebben we een weekendje op gebroed en kwamen inderdaad tot de conclusie dat het beter was om er geen gebruik van te maken."
"Mensen kunnen straks kiezen uit 5 internetaanbieders, de ISP's welteverstaan", legt Grootenboer uit. De kosten voor een breedband glasvezelaansluiting die Cogas in rekening brengt, ofwel het vastrecht, komt bovenop de abonnementskosten. Hiervoor rekent de 'kabelboer' €9,95 per abonnee.
Gemeenten spelen bij de voorbereidingen een coördinerende en toetsende rol. In overleg met Cogas hebben de gemeenten een akkoord over de randvoorwaarden van de aanleg bereikt. Door gezamenlijk afspraken te maken, wordt de uitrol van glasvezel in het buitengebied sterk vereenvoudigd.