De vloek van Hardrik

Foto: Redactie

Zo zachtaardig en rustig als ‘ie normaal is, zo vloekte hij het uit toen hij gisteravond het nieuws vernam. Er is een grote kans op nachtvorst aan de grond, komende nacht in Twente, zo werd er gemeld. Dat betekende dus opnieuw een slapeloze nacht voor aardbeienteler Hardrik Hindriksen uit Manderveen om zijn oogst te redden. Een waar unicum, zo laat nog in het jaar.

Hoewel het al lang en breed zomer is, loopt Hindriksen het risico dat zijn aardbeienplanten door vorst onherstelbaar beschadigd raken. Nooit eerder was er nog zo laat in het jaar een dergelijke kou, sinds hij en – voor hem – zijn vader de zomerkoninkjes kweken. “We hadden overdag iets van 300 man gehad, waren natuurlijk erg druk geweest met al deze bezoekers. Dan ben je klaar, zo rond 18.00 uur ’s avonds, en dan hoor je op het journaal dat er nachtvorst aan zit te komen. Dat is dan echt niet fijn, kan ik je wel vertellen. Het betekent namelijk dat ik er ieder uur uit moet om ze te besproeien met water, de hele nacht door. Daarbij moet ik waakzaam zijn dat alles geraakt wordt en dat de druk niet wegvalt, door bijvoorbeeld een stroomuitval. Want dan zit ik echt heel diep in de ‘shit’, dan is deze oogst kapot. In de 34 jaar dat we aardbeien kweken hebben dit zo nog niet meegemaakt.”

Gelukkig blijkt de oogst het vanmorgen gehaald te hebben, dankzij de tussenkomst van Hindriksen. “Laat er geen misverstand over bestaan, de aardbeien zijn vannacht tegen de kou beschermd en er is niks aan de hand. Het oogsten gaat dus gewoon door, ook de zelfpluk. Als het nou 8 of 9 graden zou vriezen is het een ander verhaal, dan helpt een ijslaagje ook niet meer. Maar gelukkig komt dat niet vaak voor.” De nacht na de Koningsdag van dit jaar was wel zo’n moment. De temperatuur zakte naar plaatselijk -5,7 graden, te koud voor de speciale waterbescherming. En dus zaten er bij verscheidene planten zwarte plekken aan de bloem. “Toch viel het mee, het had veel erger gekund als de temperatuur verder gezakt was. Uiteindelijk was maar 2% van het totaal echt uitval. Da’s natuurlijk niet zoveel”, verklaart Hindriksen. “Maar dat dit in juli nog gebeurt is echt wel uniek, heel apart. Een paar dagen geleden moesten we nog sproeien om te voorkomen dat de 2.000 meter aan planten te vroeg rijp zou worden. Het seizoen is nog lang, dus dat willen we natuurlijk niet. En nu doen we hetzelfde om te voorkomen dat ze bevriezen. Echt bizar.”

Ondanks de vrieskou van vannacht, wordt het vandaag gewoon een zomerse dag met maxima tot wel 24 graden. Morgen kan het lokaal zelfs rond de 30 graden worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen