Dolph Cantrijn zoekt de grenzen op tijdens ‘rondje Nederland’

Foto: Eigen foto

Dolph Cantrijn is met iets buitengewoons bezig. Op 31 juli jongstleden startte de 49-jarige fotograaf uit Tilburg zijn 80-daagse wandeltocht langs de rand van Nederland. De reden is simpel. “Ik vroeg me af waarom niemand eerder een rondje Nederland heeft gedaan en natuurlijk ook omdat het me het leuk leek, want het is een ‘once in a lifetime’ iets dat ik wat verder heb uitgewerkt. Onderweg krijg ik de meest uiteenlopende dingen te horen over gebeurtenissen op die plek aan de grens. Dingen die ik echt nog niet wist, maar die heel bijzonder zijn.”

Gisteren was hij in Tubbergen, tijdelijk opgenomen in het gezin van Martin Grimberg. “Ik snap hem aardig goed, want zelf stap ik ook weleens op de fiets in onbekende gebieden en dan ben ik ook regelmatig afhankelijk van lokale gastvrijheid. Overigens kennen we elkaar via een gezamenlijke vriend. Ik heb hem in een grijs verleden eens een aantal Panini-voetbalplaatjes uit de jaren ’70 gestuurd waar ik niks mee deed.”

Rand van Nederland opzoeken

Hij vertrok in Poppel, een klein plaatsje op de grens met België. Vervolgens liep Cantrijn zo dicht mogelijk over de grens met België en Duitsland, om in de komende weken langs de Nederlandse kust en daarna weer via de Belgische grens, terug te keren naar het startpunt. “Men loopt bij wijze van spreken het Pieterpad en Santiago de Compostela route in polonaise – zo druk is het daar, maar ik wilde juist iets origineels en nieuws. Zo sprak ik afgelopen week in Losser nog burgemeester Sijbom, die overigens heel enthousiast is over mijn idee van een grenstocht in 80 dagen. Elke grensplek komt zo immers ‘in the picture’, terwijl tegenwoordig de grenzen – zeker als je naar de EU kijkt – aan het vervagen zijn. Maar wat wel het meest opmerkelijk is, is het drielandenpunt in Losser. Niet veel mensen weten het, maar grenspaaltje 1 staat daar en niet in Vaals. Daar begint het met – ik geloof – nummer 183 tot in de 800 in de gemeente Losser waar Nederland, maar de Duitse deelstaten Saksen en Nordrhein-Westfalen bij elkaar komen. Een heel bijzondere plek dus, van oudsher al.”

De route van in totaal bijna 1600 kilometer is van dag tot dag nauwkeurig uitgestippeld, maar Cantrijn weet nog niet wat hij onderweg tegenkomt of waar hij ’s avonds slaapt. Hij wil bij mensen thuis logeren die wonen langs de grens of langs de kust, en zo allerlei ‘grensverhalen’ ontdekken en met zijn camera vastleggen om met de rest van Nederland te delen. “Ik spreek onderweg heel veel mensen, of loop soms letterlijk ergens tegenaan dat me intrigeert. Gisteren was ik in Ootmarsum, daar konden ze me vertellen over de oorsprong van het Vlöggeln en de Poaskeerls. Het is een geheim dat zij eigenlijk niet doorvertellen mogen, dat van generatie op generatie binnen bepaalde familie blijft. En in Denekamp liep ik een cameraploeg tegen het lijf. Bleek dat ze een oude man aan het interviewen waren over zijn ervaringen met de vlucht van Joden voor de Nazi’s, vanuit Duitsland naar Nederland, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo zie je maar weer dat het vluchtelingenprobleem van alle tijden is.”

Een rustdag kent hij nauwelijks, al viert hij op 12 september samen met vrouw en dochter even een dagje zijn 50e verjaardag. Op 18 oktober zit het erop en komt hij weer aan in Poppel, zo is de verwachting. Maar nog niet alles staat vast. Zo zoekt Cantrijn nog een slaapplaats in o.a. Schoonebeek, Roodeschool, Pieterburen, Lauwersoog, Wierum en Tzummarum.

Volg Dolph

Naast de foto’s die Cantrijn maakt, deelt hij zijn avontuur ook via Instagram, Twitter en Facebook. Zo kan iedereen die dat wil via social media (@VolgDolph en #VolgDolph), zijn speciale mobiele app en via de site VolgDolph.nl meegenieten van alle mooie plekken die hij bezoekt en bijzondere mensen die hij ontmoet. Ook is hij in gesprek met een uitgeverij om daarmee later een boekje te kunnen uitgeven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen